Hlavní obsah

Boční vítr pilotům při přistávání zavařil, s boeingy si hrál jako s papírovými vlaštovkami

Novinky, zkr
Birmingham

Velmi silný boční vítr komplikoval přistávací manévry na letišti v britském Birminghamu. Piloti obřích dopravních letadel měli co dělat, aby se stroji v pořádku dosedli na ranvej. Vítr byl tak silný, že se letadla k dráze točila bokem, napsal server listu The Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti museli přistávat ve velmi náročných podmínkáchVideo: flugsnug.com

 
Článek

Na videozáznamu, zveřejněném tento týden, je zachyceno několik dopravních letounů, jak v noci přistávají na zmiňovaném letišti. Někteří piloti nakonec dosedli na plochu doslova na poslední chvíli, jiní raději stroj zvedli znovu do vzduchu.

Přistání v bočním větru je podle leteckých expertů jedním z nejsložitějších úkonů, které se piloti musejí naučit zvládnout. „Pokud boční vítr překročí vaše osobní možnosti nebo limity letadla, nejlepší volbou je odklonit let na jiné letiště, kde jsou příznivější povětrnostní podmínky,“ tvrdí letecký instruktor Robert N. Rossier.

Přistávání v bouři Niklas

Minulý týden zasáhla střed a západ Evropy bouře Niklas, která mimo jiné zkomplikovala i leteckou dopravu. Někde se kvůli ní rušily lety, jinde se museli piloti vyrovnat při dosedání se silným větrem, jako třeba na mezinárodním letišti v Curychu. Piloti však přistání nakonec zvládli, i když několik z nich muselo manévr opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám