Hlavní obsah

Ve 116 letech zemřel nejstarší člověk světa

Aktualizováno

Ve věku 116 let a 276 dní zemřel v pondělí nejstarší člověk světa, Američanka Gertrude Weaverová. Svou výsadní pozici si rodačka ze státu Arkansas „užívala“ necelý týden od 1. dubna, kdy zemřela 117letá Japonka Misao Okawaová, uvádějí záznamy organizace Gerontology Research Group (GRG), která se zabývá mapováním dlouhověkých lidí.

Foto: ČTK/AP

Gertrude Weaverová na archivním snímku

Článek

Úmrtí Weaverové potvrdilo sanatorium ve městě Camden v jižním Arkansasu, kde seniorka v poslední době žila. Starostka Camdenu Marie Trisolliniová agentuře AP řekla, že minulý týden s Weaverovou rozmlouvala a že paní působila relativně čile a mluvila souvisle.

Starostka dodala, že ústav a lidé v Camdenu už plánovali oslavu jejích 117. narozenin, na něž chtěla Weaverová pozvat prezidenta Baracka Obamu.

Weaverová byla sedmou ověřenou nejdéle žijící osobou na světě vůbec a třetím nejstarším obyvatelem Spojených států v historii. Ve světových statistikách je vedena jako nejdéle žijící osoba Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v srpnu 1997 ve 122 letech. Nejdéle žijícím mužem byl Japonec Džiróemon Kimura, jenž zemřel v červnu 2013 ve věku 116 let.

Nejstarší obyvatelkou světa se nyní stává další černošská Američanka Jeralean Talleyová, která se narodila 23. května 1899 ve státě Georgia. Ta byla vedena od roku 2013 jako nejstarší žijící Američanka, později se ale zjistilo, že Gertrude Weaverová byla starší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám