Hlavní obsah

Vědci v Praze slavili, akademii ozdobila šroubovice DNA i struktura atomu

Praha
Aktualizováno

Strukturu atomu, šroubovici DNA i knihu reprezentující humanitní obory ztvárnila netradiční světelná show, která se v neděli večer promítala na budovu Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Videomapping, jímž vědci oslavují 125. výročí založení největší výzkumné instituce v Česku, přilákal stovky lidí. V závěru ho lidé ocenili nadšeným potleskem.

BEZ KOMENTÁŘE: Videomaping na budově Akademie vědVideo: Novinky

 
Článek

První, zhruba patnáctiminutová show začala ve 20:00 a lidé zcela zaplnili prostor před Novou scénou Národního divadla. Show a 3D animace nazvaná Můj svět zázraků je zavedla do tajů lidského mozku a provedla jednotlivými vědními obory.

Kvůli show byla zastavena doprava aut i tramvají na Národní třídě, kde se budova akademie nachází.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Videomapping odvyprávěl příběh Můj svět zázraků o genialitě lidského mozku a síle myšlenky.

Autorem videomappingu je sedmičlenný tým v čele s tvůrčí skupinou Cirque Garuda. Budova akademie se v celé své šířce proměnila v devadesátimetrovou promítací plochu.

„Roztříštěná“ se před nimi znovu stavěla z nejmenších částí, vlnila se i vystupovala. Projekce také připomenula vodu jako živel, organickou chemii, písmena a knihy, které k výzkumu neodmyslitelně patří. Show promítalo za hudebního doprovodu šest projektorů v nejvyšší kvalitě a světelnosti.

O přestávkách se na budově akademie odpočítávaly minuty do další animace a uváděly upoutávky na další akce, které vědci k výročí pořádají.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Videomapping připomněl 125. výročí založení Akademie věd ČR.

Předseda AV ČR Jiří Drahoš po skončení řekl, že byl videomappingem mile překvapen. Při přípravě viděl prý jen ukázku.

„Říkal jsem si, že se nechám překvapit. Pěkně to využívá konstrukci budovy a všechny architektonické prvky. Jsem spokojen,“ komentoval Drahoš, který sledoval videomapping z kavárny na Nové scéně.

Oslavy výročí podle Drahoše vyjdou akademii na více než deset miliónů korun, samotný videomapping stojí přes milión. Peníze nepocházejí z grantů ani od státu, ale z toho, co si akademici sami vydělali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám