Hlavní obsah

Zkoušky v Indii: Rodiče a příbuzní šplhají po zdech a okny dětem napovídají

Novinky, vps

Podvody u státních zkoušek v indických školách jsou známé. Reportáž ze státu Bihár ale vyrazila všem dech. Rodiče a příbuzní dětí, které čekaly zkoušky, byli schopni podniknout nemožné, jen aby do tříd dostali taháky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indové mohutně podváděli u zkoušekVideo: Reuters

 
Článek

Záběry natočené ve čtvrtek ukazují, jak lidé lezli po stěnách škol až do čtvrtého patra a okny dovnitř strkali či házeli taháky. Studenti si je často za přihlížení učitelů zcela nepokrytě předávali dál. Jeden fotograf pro BBC uvedl, že když při zkouškách vešel do třídy a začal fotit, žáci si z toho nic nedělali a dál zcela nepokrytě podváděli.

Novinářům se dokonce podařilo zachytit, jak někteří policisté, kteří měli na poctivý průběh zkoušek dohlížet, přijímali úplatky. Noviny ve státě Bihár byly plné fotek podvádějících studentů, úřady to však k žádné drastické akci nerozhoupalo.

Zprávy hovoří pouze o razii v jedné škole, kde úředníci posbírali devět tašek plných taháků. Dvacet rodičů bylo zadrženo, ale dostalo se jim pouze varování a pak je policisté propustili. Celkem mělo být podle agentury Reuters kvůli podvádění vyloučeno minimálně 500 studentů. Zkoušky, které potrvají do úterý, absolvuje v Biháru celkem 1,4 miliónu studentů.

Ministr školství je v klidu

Ministr školství státu Bihár v reakci na zprávy o masivním podvádění svalil vinu na rodiny studentů a uvedl, že bez jejich spolupráce se situace nezlepší.

„Zkoušky dělá více než 1,4 miliónu studentů v 11 tisících školách. Jestliže jednomu studentovi pomáhají tři nebo čtyři lidé, tak to celkově dělá šest až sedm miliónů lidí. Opravdu by mělo být zodpovědností vlády zvládat takto velký počet obyvatel k zajištění stoprocentně férových zkoušek?“ citovala agentura Reuters ministra Prašanta Kumara Šahiho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám