Hlavní obsah

Prsten ztraceného vojáka se po 70 letech vrátil jeho rodině

Novinky, vps

Po více než 70 letech se vrátil rodině britského vojáka Johna Thompsona, který zahynul v roce 1944 při pádu letadla v Albánii, jeho prsten. Dlouho se sice mělo za to, že letoun spadl do moře, ve skutečnosti ale havaroval v albánských horách. A právě prsten, který u sebe měl přes 50 let jeden vesničan, pomohl tuto hádanku rozlousknout, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snubní prsten pilota, který zmizel za 2. světové války, se po 70 letech vrátil jeho rodiněVideo: Reuters

 
Článek

Thompson byl jako letecký inženýr na palubě jednoho ze 14 letadel, která 29. října 1944 shazovala v Albánii zásoby tamním protifašistickým bojovníkům. Na základnu v Itálii se jich ale vrátilo jen 12.

Až donedávna se předpokládalo, že letoun leží na dně Jaderského moře, to se však změnilo loni v říjnu, kdy britsko-americký tým našel v albánských horách ve výšce 1800 metrů vrak letadla, které tam předtím spatřil místní obyvatel sbírající v horách bylinky. Jednalo se o bombardér Handley Page Halifax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér Halifax na záběrech z roku 1941Video: Reuters

„To, co jsme našli, bylo dost na to, abychom věděli, že to jsou zbytky velkého čtyřmotorového bombardéru,“ citovala agentura Reuters lékaře Chrise Caseyho z americké ambasády v Tiraně, který byl součástí expedice.

Pomohl prsten

Tento v Británii narozený letecký nadšenec pátral po identitě letadla a jeho posádky, ale neúspěšně. Zadařilo se až poté, co se dostal k prstenu s vyrytým nápisem „Joyce & John“. Prsten našel v roce 1960 v horách vesničan Jaho Cala, když sbíral dříví. Později ho předal svému synovi.

„Dal mi ho v roce 1971, když jsem se ženil. Ale dal mi jasně najevo, že nepatří naší rodině a až skončí komunismus, tak se mám postarat, aby se vrátil původnímu majiteli,“ řekl Xhemil Cala.

Po pádu komunismu opravdu Cala, který pracoval jako policista, začal hledat cesty, jak se dopátrat  právoplatného majitele. Nejprve chtěl předat prsten vyslanci Británie, který navštívil jeho zemi, ale bez úspěchu. Poté ho dal svému velícímu důstojníkovi na jeho cestu do Británie, výsledek se však opět nedostavil. Zadařilo se až před dvěma lety, kdy ho přes jednoho vládního úředníka dostal na britskou ambasádu.

„Ten prsten... opravdu nám pomohl vyřešit tuhle hádanku,“ uvedl Casey.

Převzala ho sestra

Casey dohledal, že prsten patřil Britovi Johnu Thompsonovi. Ten si v červnu roku 1944 vzal za manželku Joyce Mozleyovou, společně ale strávili jen víkend, než byl povolán do služby. V osudný říjnový den ale letadlo, na jehož palubě byl, zavadilo o vrcholek hory a havarovalo. Celá posádka zahynula.

Gerd Kaceli z britské ambasády v Tiraně pro Reuters uvedl, že vdova po Thompsonovi se po válce znovu vdala a zemřela v roce 1995. Na ceremonii na ambasádě tak převzala od Caly prsten společně s palivoměrem letadla a kusem z hory, kvůli které spadlo, Thompsonova 92letá sestra Dorothy Websterová.

„Pamatuji si na něj, jako by to bylo dnes,“ řekla Websterová, která byla dojatá z upomínky, o které si myslela, že už ji nikdy nedostane.

Reklama

Výběr článků

Načítám