Hlavní obsah

Pilot mistrně přistál s obřím boeingem na malém letišti s krátkou dráhou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historickou událost pozorovali v neděli lidé na australském letišti Illawarra nedaleko Sydney. Svůj aktivní provoz tam totiž ukončil Boeing 747-400 společnosti Qantas, který teď bude vystaven v tamním leteckém muzeu.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání Boeingu 747 na regionálním letišti ve městě Illawarra

 
Článek

Dráha na letišti Illawarra měří jen 1819 metrů, pilot Greg Matthews, který s ním v neděli letěl, tak absolvoval 25 hodin na simulátoru, aby obtížné přistání natrénoval. Letadlo ale nakonec zastavilo bezpečně před koncem ranveje.

Přistání pozorovalo početné publikum. Podle serveru Australian Aviation někteří lidé na letišti dokonce přespávali, aby si zajistili co nejlepší místa.

Na malé letiště vyrazil boeing z domovského hangáru v Sydney. Poslední let mu trval jen 12 minut a letadlo při něm urazilo 95 kilometrů, což je dost možná nejkratší let modelu 747 v historii. Toto konkrétní letadlo, vyrobené v roce 1989, přitom paradoxně v témže roce vstoupilo do dějin dlouhým nonstop letem z Londýna do Sydney.

Letadlo se podle serveru news.com.au stane prvním Boeingem 747-400, který bude vystaven veřejnosti. Za 25 let provozu absolvoval 13 833 letů, nalétal 106 154 hodin a přepravil přes čtyři milióny pasažérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám