Hlavní obsah

Snímek, který obletěl svět: Lasička se vezla na letící žluně

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez přehánění životní fotografii pořídil tento týden britský amatérský fotograf Marin Le-May. V jednom londýnském parku se mu podařilo zachytit lasičku, jak se drží na hřbetě letící žluny. Spekulovalo se, že snímek není pravý, ale opak je zřejmě pravdou a Le-May byl ve správný čas na správném místě.

Foto: Reuters

Fotograf vyfotil žlunu s lasičkou na hřbetě.

Článek

Le-May šel v pondělí do parku Hornchurch Country ve východním Londýně na procházku se svou ženou s cílem ukázat jí žlunu zelenou, protože ji nikdy předtím neviděla. V parku se jich vyskytuje dost, tak měli slušnou šanci, že se jim to podaří. Nakonec si ale odnesli mnohem silnější zážitek, než původně očekávali.

„Byli jsme tam asi 20 minut a viděli jiné ptáky, když jsme zaslechli vystrašené pískání. Z křoví vyletěla žluna, tak jsem to hned hlásil ženě,“ uvedl pro MailOnline 52letý Brit.

Pták podivně poskakoval kus před nimi a stále vydával zvláštní zvuky. Le-May mezitím vzal do rukou svůj Canon 70D s objektivem o ohniskové délce 300 mm s tím, že si ptáka vyfotí. A udělal to právě včas, protože žluna se vznesla a letěla. V ten moment si všiml, že má na hřbetě malé zvíře, z něhož se později vyklubala lasička.

Manželé se pomalu vydali k dvojici, která mezitím přistála asi 20 metrů před nimi. Mysleli si, že lasička, která žlunu napadla, dokončí svůj útok. Ale nestalo se tak.

„Jak jsme šli k nim, tak jsme lasičku asi vystrašili. Žluna pak odletěla do stromů nalevo od nás. Nemohli jsme si ji dobře prohlédnout, ale vypadala v pořádku a odletěla pryč,“ dodal Le-May pro stanici ITN.

Všiml si toho až doma

Jak vzácný snímek pořídil, si Le-May uvědomil až poté, co si fotografie z parku prohlédl v počítači.

„Musím se přiznat, že jsem byl hodně nadšený. Už jsem v minulosti vyfotil kvalitnější fotografie, ale ty zase neměly takový náboj,“ řekl o snímku, který se šířil po sociálních sítích doslova jako lavina.

Vzhledem k unikátnosti fotografie se hned od začátku objevovaly pochybnosti, zda je vůbec pravá.

„Je to podvrh. To rozmazané pozadí je jasný Photoshop. Existuje spousta fotografií žlun v letu. Tahle je vycpaná,“ citoval The Guardian amerického biologa Dana Graura.

Našel zastánce

Našli se však mnozí, kteří se Le-Maye zastali, například Mick Greenslade, který je v parku v Hornchurchi rangerem.

„Jsem tím ohromen. Tady v parku často vidíme lasičky, jak loví, ale aby tohle někdo vyfotil, to je prostě příroda ve svém nejlepším. Nemám důvod o snímku pochybovat – byl prostě ve správný čas na správném místě. Je to životní snímek,“ uvedl Greenslade pro The Guardian.

Za fotografa se postavil i přírodovědec a dobrodruh Steve Backshall, který stojí za mnoha naučnými a dobrodružnými televizními pořady.

„Je neobvyklé, aby ten pták byl takhle schopen letět, ale ne neslýchané, takže nemám žádné pochyby. Lasička může zabít mnohem větší zvířata, než je ona sama,“ uvedl.

Učinit spekulacím konec se pokusil i samotný Le-May.

„Mám rozmazané snímky ze zbytku té události, které byla svědkem další osoba. Děkuji,“ napsal v reakci na jeden komentář na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám