Hlavní obsah

Ve válce přišel o nohu, teď vyhrává soutěže v kulturistice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský profesionální voják Mark Smith sloužil v Bosně, Iráku a Afghánistánu. V poslední jmenované zemi však přišel o pravou nohu. Kulka mu poškodila stehenní tepnu tak, že končetinu museli lékaři amputovat. Tehdy se zdálo, že se Smithovi zhroutil svět. Nevzdal se a začal se věnovat kulturistice. Dnes vyhrává soutěže svalovců, na něž chodí s protézou.

Foto: Profimedia.cz

Mark Smith vyhrál soutěž pro postižené Pure Elite.

Článek

„Sloužil jsem u prvního pluku Grenadier Guards v letech 2003 až 2013. O nohu jsem přišel v roce 2011 a teď jsem soutěžící DisAbility Bodybuilder,“ píše Mark na svém profilu na Facebooku.

Jeho příběhu si nedávno všimly britské deníky Metro a Star a do pořadu si ho pozvalo také rádio BBC5.

„Když jsem odešel z armády, cítil jsem se ztracený. Být členem Grenadier Guards jsem chtěl být celý život, bylo to vše, po čem jsem toužil,“ přiznal Smith v rozhovoru pro deník Metro.

Posiloval šest dní v týdnu

Vůli mu dodali synové. Kvůli nim dřel a začal se věnovat kulturistice, aby jim dokázal, že ani postižení nebrání člověku v aktivním životě.

„Vždycky jsem se zajímal o fitness. Pak jsem si ale přečetl o kulturistice a soutěži Pure Elite pro postižené. Přihlásil jsem se a moc o tom neuvažoval,“ dodal.

Začal posilovat šest dní v týdnu a zhubl tak, že jeho tělo zredukovalo obsah tuku ze sedmnácti procent hmotnosti na pouhých osm. „Nikdy nezapomenu na to, když mě vyvolali jako vítěze, lidé mi tleskali ve stoje,“ vzpomíná na soutěž Pure Elite.

„Markovi se dařilo neskutečně dobře, je živým důkazem toho, co člověk může navzdory postižení dosáhnout, když má vůli,“ uvedl v rozhovoru pro Metro Barry Le Grys, šéf společnost Blesma, britské organizace podporující vojáky, kteří přišli o končetiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám