Hlavní obsah

Slepý muž po deseti letech spatřil svoji manželku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rochester

Slepému muži z Minnesoty lékaři implantovali bionické oko a on díky němu po deseti letech uviděl svoji ženu. Neskutečnou radost manželů zaznamenaly kamery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slepý muž po deseti letech spatřil svoji ženuVideo: Reuters

 
Článek

Před dvaceti lety lékaři Allenu Zderadovi sdělili, že trpí nemocí retinitis pigmentosa, což je porucha citlivých buněk sítnice. Nemoc ho postupně připravila o zrak, byl schopný rozlišit jen jasné světlo, uvedla agentura Reuters.

Nyní však dostal osmašedesátiletý muž bionické oko a díky němu mohl po deseti letech spatřit svoji manželku. Když před něj předstoupila, vykřikl anglicky „ano” na znamení, že experiment funguje, a začal se smát.

Vidí obrysy předmětů

Podle nemocnice Mayo Clinic, která operaci provedla, zatím proti nemoci neexistuje spolehlivá léčba. Bionické oko však dává Zderadovi novou šanci. Vidí obrysy předmětů a dokáže rozeznat lidské obličeje.

„Vidím všechno pouze přibližně, ale i to je významné. Funguje to,“ prohlásil Američan. Dodal, že není těžké poznat z několika přítomných lidí manželku. „Je ta nekrásnější v této místnosti,“ vtipkoval.

„Po celou dobu jeho nemoci jsme slýchávali, že s tím nejde nic dělat. To se změnilo. Zatím to není perfektní, ale je to obrovská pomoc,“ řekla jeho žena listu The Telegraph. Zderad je patnáctým Američanem, kterému byl implantát voperován.

Potřeba jsou speciální brýle

Podstata zařízení spočívá v tom, že pacientovi je do oka na sítnici voperována sada drobných elektrod. Ta tenkým kabelem přijímá elektrické impulzy z procesoru, který je umístěn na obrubě speciálních brýlí s minikamerou.

Elektrody na sítnici posílají podle elektrických impulzů signál do očního nervu, který je vede dál do mozku, a tam jsou zpracovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám