Hlavní obsah

Po 67 letech manželství zemřeli držíce se za ruce

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Floyd a Violet Hartwigovi z Kalifornie strávili v manželství 67 let. Vždy si přáli, aby odešli ze světa společně. A vyplnilo se jim to. Poslední den života leželi vedle sebe a drželi se za ruce. Zemřeli pět hodin po sobě.

Foto: Hartwig Family, Reuters

Floyd a Violet Hartwigovi na snímku z března roku 2014

Článek

Oba Američané se znali už jako děti. Vyrůstali ve farmářské kolonii v kalifornském Eastonu ležícím u Fresna. Jiskra přeskočila na místní tancovačce, když se Floyd, který sloužil v námořnictvu, vrátil na pár dní domů. Vzali se v srpnu roku 1947. Po Floydově návratu ze služby založili rodinu. Měli tři děti a celý život hospodařili na své farmě.

Až do loňského roku zůstávali aktivní, věk je ale přece jenom dohnal. O Vánocích si rodina, do níž kromě jejich dětí patří ještě čtyři vnoučata a 10 pravnoučat, všimla, že Violet se zhoršila její demence. V lednu pak lékaři řekli, že Floydovi selhávají ledviny, a dali mu dva týdny života, uvedl server listu Fresno Bee.

Manželé mnohokrát vyjádřili přání zemřít společně a jejich rodina se pokusila umožnit jim to. Domů pořídili nemocniční postele, a když cítili, že se blíží osudová chvíle, srazili je k sobě, aby mohli být manželé u sebe. První zemřel Floyd, pět hodin po něm odešla ze světa Violet. Celou dobu se drželi za ruce. Floydovi bylo 90 let, Violet o rok méně.

„Byli oddaní jeden druhému a přáli si odejít společně. Mělo to tak být,“ řekla jejich dcera Donna Schartonová.

Pár zemřel už 11. února, rodina o tom ale informovala až o více než týden později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám