Hlavní obsah

Japonské hodiny se opozdí jen o sekundu za 16 miliard let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští vědci sestavili dvoje hodiny, které jsou podle nich tak přesné, že se opozdí jen o sekundu za každých 16 miliard let, což je delší doba, než jakou existuje Země. Podle vědeckého týmu se jedná o mnohem přesnější technologii než cesiové atomové hodiny používané k definování jedné sekundy.

Foto: AFP PHOTO/UNIVERSITY OF TOKYO, Profimedia.cz

Japonské kryogenické optické mřížkové hodiny

Článek

Japonské kryogenické optické mřížkové hodiny, jak zní jejich název, vůbec nepřipomínají klasické nástěnné nebo stolní hodiny, ale spíše vypadají jako obří odstrojené počítače. Údajně jsou ale tak přesné, že je současná technologie ani nedokáže překontrolovat, informovala agentura AFP.

Tyto nové hodiny využívají speciální lasery, kterými zachycují atomy stroncia do maličkých struktur v podobě sítě, uvedl japonský tým ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature Photonics. Pak měří vibraci těchto atomů, které využívají jako „atomové kyvadlo“, dodává studie.

Systém je tak choulostivý, že vyžaduje chladné prostředí kolem minus 180 stupňů Celsia, aby se snížil dopad okolních elektromagnetických vln a zachovala přesnost přístroje.

Vědci propojili dvoje hodiny po dobu jednoho měsíce a odhadli, že by trvalo 16 miliard let, než by se opozdily o sekundu. To je podstatně přesnější než cesiové atomové hodiny, které jsou používány k definování jedné sekundy. Ty se mohou o sekundu opozdit každých 30 miliónů let.

Nová technologie by se podle vědeckého týmu, který vede profesor Hidetoši Katori z Tokijské univerzity, mohla použít v navigačních systémech nebo komunikačních sítích a může také sloužit jako základ pro další technologie vyžadující vysokou přesnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám