Hlavní obsah

Karvinští hasiči zachraňovali jezdeckého koně, noha mu uvízla v díře

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

V asfaltové štěrbině na zasněžené cestě uvízl v pátek na Karvinsku zadní nohou jezdecký kůň. Českého teplokrevníka zachránili přivolaní hasiči.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči osvobodili devítiletou kobylu, která uvízla nohou v úzké průrvě v asfaltu.

Článek

Tři koně s jezdci se projížděli v pátek odpoledne mezi Stonavou a Horní Suchou. Při jízdě po asfaltové cestě, zakryté sněhem, strčil jeden z koní levou zadní nohu do štěrbiny v asfaltu, kde se mu při zvedání zasekla. Kůň upadl na levý bok a zůstal zde uvězněn.

„Jedna z jezdkyň zavolala na tísňovou linku hasičů, ti byli na místě za několik minut, i když posledních asi 200 metrů museli pěšky,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Kobyla, jak se ukázalo, vyvázla bez většího zranění a bez zlomeniny.

Devítiletá kobyla ležela bezmocně na levém boku a levou nohu měla zaklesnutou v dlouhé úzké průrvě. „Hasiči koně stabilizovali a uvázali mu volné nohy, které by je mohly při zásahu zranit. Na krk a hlavu koně si lehli dva hasiči a jezdec, aby se nemohl vzpínat. Pak již přišel ke slovu hasičský um, propojený s velkým dlátem a kladivem,“ popsal mluvčí.

Hasiči co nejopatrněji odsekali asfalt, aby kůň mohl nohu z díry vytáhnout. „Kůň se s pomocí lidí okolo postavil a hasiči mu zraněná místa ovázali obvazy. Noha naštěstí nebyla zlomená,“ doplnil Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám