Hlavní obsah

Fotopasti zachytily extrémně vzácnou šelmu

Novinky, vps

Vzácný poddruh lišky obecné se podařilo vyfotit v horách v Yosemitském národním parku v USA. Správa parku tento týden v prohlášení uvedla, že se u nich jedná o první zaznamenaný případ po téměř sto letech. Předpokládá se, že v Severní Americe žije jen kolem 50 jedinců tohoto druhu.

Foto: Reuters

Vzácný poddruh lišky obecné na snímku z prosince

Článek

Fotopasti, které jsou v parku umístěny v rámci většího programu sledování vzácných masožravců, zachytily zvíře dvakrát. Poprvé to bylo v půlce prosince, podruhé pak na začátku ledna.

„Spatřením této lišky, která je jedním z nejvzácnějších a nejhůře zachytitelných zvířat v horách Sierry Nevady, jsme nadšeni. Národní parky jako ten náš poskytují prostředí pro všechna divoká zvířata a je povzbudivé vidět, že ji máme tady v parku,“ řekl ředitel Yosemitského parku Don Neubacher.

Liška, jejíž latinský název je Vulpes vulpes necator, je aktivní především v noci, žije osamoceně a vyhýbá se lidem, proto je tak těžké zachytit nebo studovat ji.

Dlouho se předpokládalo, že liška už v horském pásmu Sierra Nevada, které je jejím původním místem výskytu (v angličtině se jí říká Sierra Nevada red fox), vyhynula. V roce 2010 ji ale vyfotili v průsmyku Sonora Pass severně od Yosemitského parku. DNA analýza slin pak ukázala, že se opravdu jedná o vzácný poddruh.

Foto: Reuters

Vzácný poddruh lišky obecné na snímku z prosince

Populace této lišky se od 30. let minulého století snižuje, není však úplně jasné, proč tomu tak je. Podle vědců za tím částečně můžou být nemoci šířené domestikovanými psy nebo konkurence ostatních druhů, například kojotů. Celková populace v Severní Americe se těžko určuje, podle odhadů jich tam žije zhruba 50.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám