Hlavní obsah

Dva volnolezci jako první v historii zdolali příkrou stěnu na útvaru El Capitan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yosemitský národní park

Dva američtí volnolezci ve středu jako první v historii zdolali kolmou a hladkou stěnu Dawn Wall na útvaru El Capitan v Yosemitském národním parku, která byla dlouho považována z horolezeckého hlediska za nejnáročnější na světě. Na 900 metrů vysokou stěnu vyšplhali jen s pomocí vlastních rukou a nohou, napsala ve čtvrtek agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volnolezci na vrcholu hory El CapitanVideo: Reuters

 
Článek

Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson se stali prvními volnolezci, kteří Dawn Wall zdolali jen s pomocí vlastní síly. Měli sice jistící lana pro případ pádu, ale šplhali výhradně s pomocí chytů v podobě prasklin úzkých jako ostří žiletky a často tak malých jako drobná mince.

Foto: ČTK/AP

El Capitan

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O výstup se pokoušeli 19 dní, během kterých se potýkali s neustálými pády a zraněními. Ale nakonec bylo jejich úsilí korunováno úspěchem, který završil roky trvající sen hraničící s posedlostí.

Foto: ČTK/AP

Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson na vrcholu

„Je to velkolepé. Byl to jeho největší projekt, největší sen. Označoval to za svého Mobyho Dicka,” uvedla pro stanici KTLA Caldwellova matka Terry.

K jejich výkonu jim na svém účtu na Twitteru poblahopřál i americký prezident Barack Obama. Ve svém vzkazu napsal, že jejich výkon je "připomínkou, že všechno je možné".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám