Hlavní obsah

Podařilo se vyfotit liškouna pelagického při porodu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se na Filipínách podařilo vyfotit liškouna pelagického (Alopias pelagicus) během porodu. Mohlo by se jednat o vůbec první takovou fotografii tohoto plachého žraloka charakteristického svou obrovskou zadní ploutví.

Foto: A. E. Bicskos Kaszo

Snímek zachycující liškouna pelagického během porodu

Článek

Snímek pořídili vědci při výzkumném ponoru už v roce 2013, publikován byl ale až teď ve vědeckém magazínu Coral Reefs.

„Jeden člen našeho týmu je fotograf. Snímek pořídil on, a když ho pak zpracoval a ukázal mi ho, šílel jsem,“ uvedl pro BBC Simon Oliver z Univerzity v Chesteru, který na Filipínách liškouny studuje. Dodal, že se jednalo o jeden z nejvíc vzrušujících momentů jeho kariéry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Liškoun pelagický na ilustračních záběrech

Pro liškouna pelagického je typická velmi dlouhá horní část zadní ploutve, která může mít stejnou délku jako tělo. Touto prodlouženou ploutví dokáže při lovu ochromit svou kořist. Dorůstá průměrné délky tří metrů a váží kolem 70 kilogramů. Je plachý, před potápěči většinou uniká, takže pro člověka není nebezpečný.

První takový snímek

Oliver si myslí, že se jedná o vůbec první snímek zachycující porod tohoto druhu. A není jediný.

„Nikdy jsem neviděl podobný snímek jiného liškouna. Může se jednat o první takovou fotografii, ale těžko se to říká s určitostí,“ uvedl pro BBC Simon Thorrold z oceánografického institutu ve Woods Hole v USA.

Fotografii vyfotil Oliverův tým během rutinního ponoru v místě, které pro žraloky slouží jako „čistící stanice“ – žraloci tam plují, aby jim menší ryby odstranily parazity z povrchu těla.

„Vypadá to, že tato oblast není jen čistící stanicí, což už je samo o sobě důležité, ale navíc slouží i jako místo, kde rodí. Viděli jsme tam mnoho březích samic, takže si nemyslím, že by tohle byl ojedinělý případ,“ dodal britský vědec.

Oliver se teď se svými kolegy bude snažit, aby se tato oblast stala chráněným územím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám