Hlavní obsah

Pohyb Santa Clause sleduje americká protivzdušná obrana

• Aktualizováno

Informace o tom, kde je právě Santa Claus, sděluje jako každý rok netrpělivým dětem americká protivzdušná obrana NORAD. Podle jejích internetových stránek se bělovousý stařík v červené kombinéze se sobím spřežením objevil kolem 20:45 SEČ ve východní Evropě.

Článek

Ve 22:15 byl viděn ve Středoafrické republice, které leží ve stejném časovém pásmu jako Česká republika. Ve 22:50 se objevil nad Budapeští, v  Praze byl ve 22:55. Na své cestě, při níž po startu ze Severního pólu už zvládl celou Asii a Austrálii, stačil rozdat přes 3,3 miliardy dárků.

Pohyb Santa Clause sledují všemi prostředky včetně družic a radarů. Výrazně jim k jeho detekci napomáhá extrémně teplý nos soba Rudolfa, který dobře detekují infračervená čidla.

Desetitisíce dotazů vyřizují stovky dobrovolníků

Velení protivzdušné a kosmické obrany Severní Ameriky (NORAD) letos zorganizovalo 1250 dobrovolníků, kteří odpovídali na dotazy ohledně pohybu sobího spřežení se Santa Clausem. Loni se k nim dovolalo na 117 000 zájemců.

Internetová služba funguje od roku 1997. Loni ji sledovalo 19,6 miliónu zájemců. NORAD má také fanoušky na sociálních sítích: 1,45 miliónu na Facebooku a 146 000 odběratelů na Twitteru.

NORAD a jeho předchůdce, kterým bylo velení kontinentální protivzdušné obrany (CONAD), tuto službu poskytuje již skoro 60 let. Začalo to ale úplnou náhodou, když v roce 1955 jeden deník v americkém Colorado Springs zveřejnil telefonní číslo, na které lidi mohli údajně volat přímo Santovi

Šlo přitom o pohotovostní linku CONAD sloužící pro to, aby lidé hlásili případné podezřelé lety nad severní Amerikou. Po dosud nejčastějších hlášeních o neidentifikovaných létajících objektech (UFO) se službě najednou na Štědrý den dovolávaly stovky dětí. Dětí se jim zželelo a začali jim poskytovat podrobné informace, kde Santa je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám