Hlavní obsah

Ve španělské vánoční loterii si lidé rozdělili 60 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko zná letošní vítěze tradiční vánoční loterie, kteří si po dnešním losování mezi sebou rozdělili celkem 2,2 miliardy eur (asi 60 miliard Kč). Hlavní výhra ve výši čtyř miliónů eur (110 miliónů korun) zvaná El Gordo (Tlouštík) připadla tiketům s číslem 13437, kterých bylo vydáno 160.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výherci tradiční španělské vánoční loterie si rozdělí 2,2 miliardy eurVideo: Reuters

 
Článek

Vánoční loterie je pro Španěly velkou sváteční událostí. Losování, které probíhá ve slavnostní atmosféře v madridské opeře Teatro Real, přenáší živě televize. V pondělí vysílání sledovaly milióny lidí od 9:00 SEČ, přičemž číslo tiketů s nejvyšší výhrou dětský sbor zazpíval až o čtyři hodiny později.

Jedna z nejstarších loterií na světě není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje aspoň minimální výhry pro tisíce sázejících. V osudí je 100 000 pětimístných čísel a od každého čísla existuje 160 losů. Každý los se ale ještě dál dělí na deset kuponů, a tak držitel hlavního výherního kuponu získává 400 000 eur (asi 11 miliónů Kč). Lidé si obvykle kupují pouze kupony, nikoli celé losy.

Historie hry sahá do roku 1812 a účastnit se jí mohou i lidé mimo Španělsko.

Kvůli nové dani si lidé z loterie od loňska odnesou o něco méně než v předchozích letech, protože výhry se daní 20 procenty. Hlavní výherci tak nakonec dostanou 320 000 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám