Hlavní obsah

Na Žďársko spadl bolid, hledají se jeho úlomky

Právo, pch

Výjimečná událost - pád jasného meteoritu, tzv. bolidu – nasměrovala kroky astronomů na Žďársko. Přesné místo ale odborníci nechtějí prozradit, bojí se totiž, že by se tam vydali hledači meteoritů.

BEZ KOMENTÁŘE: Bolid zachytila kamera hvězdárny ve Valašském MeziříčíVideo: Hvězdárna Valašské Meziříčí

 
Článek

Jak Právu řekl Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, něco takového se podaří zaznamenat zhruba jednou za pět až deset let.

Průlet svítícího předmětu atmosférou zaznamenaly 9. prosince zhruba v 17.15 hod. středoevropského času přístroje na devíti místech v ČR. Natočila ho například spektroskopická kamera Hvězdárny Valašské Meziříčí. Web České astronomické společnosti uvedl, že zprávy o bolidu přišly z řady míst od severočeské Lobendavy po jižní Moravu.

„Mohu jen potvrdit, že místo dopadu je v okrese Žďár nad Sázavou, ale bližší specifikaci neuvedu. Vzbudilo by to nežádoucí poprask a lidé pak mohou spoustu věcí pokazit,“ sdělil Spurný.

Na ploše dopadu přitom vědci očekávají nález několika desítek menších úlomků a jednoho kusu o váze asi jeden kilogram.

Amatérské záběry tělesa, které ve středu proletělo nad ČeskemVideo: Pro Novinky Lukáš Hodač

Jasný objekt na obloze pozorovali lidé na mnoha místech České republiky také na konci listopadu. Jednalo se s největší pravděpodobností o zánik posledního stupně nosné rakety Proton, která startovala 23. listopadu z kosmodromu Bajkonur. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám