Hlavní obsah

Strýček Si miluje matku Pcheng je hitem čínského internetu

Nečekaně brzy dostala vánoční dárek čínská komunistická strana, když na internetu nabralo nebývalou popularitu video, jež pěje chválu na prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho manželku Pcheng Li-jüan. Písnička „Strýček Si miluje matku Pcheng“ se objevila v době, kdy se čínská vládnoucí strana snaží budovat obraz prezidenta coby „muže z lidu“, napsala agentura AFP.

Poslechněte si skladbu Strýček Si miluje matku Pcheng

 
Článek

Video je složené z fotografií prvního čínského páru. Skladbu napsali dva hudebníci z centrální Číny a některým on-line komentátorům připomíná kult osobnosti vybudovaný kolem bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga. Jiní se nechali slyšet, že si připadají trochu jako v Severní Koreji.

Video ale nepochybně vítá čínský rozsáhlý propagandistický aparát, který maže z internetu všechen obsah kritický vůči komunistické straně. Jen za poslední týden zaznamenala nahrávka 125 miliónů zhlédnutí.

Vzkvétající rodina, vzkvétající země

„Viděli jsme spoustu fotografií prezidentského páru a napadlo nás, že by jejich příběh byl pěknou zamilovanou písní,“ řekl AFP Jü Žun-ce, polovina dvojice, jež píseň složila a nazpívala. „Během tvůrčího procesu jsme mluvili se spoustou dětí, protože právě ony jsou pučícími květinami vlasti,“ dodal.

A dětsky nevinný text nenechává žádný prostor pro negativní interpretaci vztahu prvního páru země, což je téma značně citlivé pro komunistickou stranu. „Taťka Si miluje mamku Pcheng, ta láska je legendární,“ zní jeden verš. „Vzkvétající rodina, vzkvétající země, vzkvétající až do nebes!“

Prezident je otevřenější

Si Ťing-pching po nástupu k moci porušil tradici uzavřených vůdců. Několikrát se objevil na veřejných místech v Pekingu - včetně knedlíčkové restaurace - a nechal se zpodobnit ve formě komiksu, což je u čínského vůdce výjimečné.

Také jeho manželka, bývalá armádní zpěvačka, zaujala prominentnější roli než předchozí čínské první dámy. Prezidenta doprovází na zahraničních cestách a pozornost budí svými šaty od módních návrhářů.

To, do jaké míry se Čína snaží kontrolovat zprávy týkající se prezidentského páru, před časem odhalilo do médií uniklé nařízení úřadu pro propagandu, podle kterého se nesmí publikovat žádné špatné horoskopy pro štíry narozené 20. listopadu – tedy v den narozenin čínské první dámy. A zakázáno je také naznačovat, že osoby narozené ve znamení panny – jako například čínský prezident – nejdou v páru příliš dohromady s osobami narozenými ve znamení štíra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám