Hlavní obsah

Záhadná exploze proměnila noční oblohu v oheň

Novinky, vps

Otazníky vzbuzuje exploze, kterou v pátek zachytilo na video několik svědků poblíž ruského města Rež ve Sverdlovské oblasti. Původ jasné záře, jež se na obloze objevila pouze na několik sekund, zatím zůstává nejasný. Ve hře je však několik teorií.

BEZ KOMENTÁŘE: Explozi zachytila poblíž města Rež palubní kamera automobiluVideo: LiveLeak.com

 
Článek

K incidentu došlo v pátek ve večerních hodinách, videa svědků se ale na veřejnost dostala až v úterý. Na jednom ze záznamů zachyceném v Rusku rozšířenou kamerou umístěnou na palubní desce automobilu je vidět, jak výbuch změnil téměř úplnou tmu v den. Podle svědků nedoprovázel explozi žádný zvuk.

Okamžitě se rozjely spekulace o původu výbuchu od těch za vlasy přitažených o mimozemšťanech až po explozi meteoru v atmosféře. Právě k této teorii se přiklonil profesor fyziky Viktor Grochovskij, podle něhož se nejspíš jednalo o „působivý bolid“, tedy velmi jasný meteor.

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadný výbuch z dalšího pohleduVideo: LiveLeak.com

„Bylo to nad mraky, proto to vypadalo tak neobvykle. Nebylo to nebezpečné, ale velmi zajímavé pro vědu,“ uvedl pro server E1.ru Grochovskij, který vyučuje na Uralské federální univerzitě a je členem Ruské akademie věd.

Ministerstvo pro mimořádné události podle některých ruských médií incident odmítlo komentovat, později ale ústy mluvčí místní pobočky Natalie Zyrjanovové prohlásilo, že se mohlo jednat o plánovanou likvidaci výbušnin. Armáda to však vyloučila.

„V ten den nebyla prováděna žádná cvičení a v oblasti nejsou umístěny žádné jednotky, takže s incidentem nemáme nic společného,“ citoval server listu The Moscow Times mluvčího Centrálního vojenského okruhu.

Grochovskij, podle něhož došlo k explozi 10 až 15 kilometrů nad povrchem, by prý k potvrzení své teorie potřeboval další videa. Jeho názor však zpochybnil ruský astronom Vadim Krušinskij. Záblesky způsobené bolidem jsou podle něj bílé a ne tak výrazně oranžové jako v případě pátečního incidentu. Na definitivní rozřešení záhadného výbuchu se tak zatím čeká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

V meteor mnozí věří i kvůli tomu, že se loni v únoru objevil nad zhruba 300 kilometrů vzdáleným Čeljabinskem bolid, jehož výbuch způsobil na zemi značné škody. Na zemi byly následně nalezeny meteority, z nichž nejtěžší vážil přes půl tuny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám