Hlavní obsah

Nejvyšší muž světa se setkal s tím nejmenším, dělí je dva metry

Nejmenší muž světa Čandra Bahádur Dangi z Nepálu a nejvyšší muž planety Sultan Kösen z Turecka se potkali v Londýně. Před britským parlamentem si podali ruce, přičemž ten vyšší z nich, chodící o holi, se musel výrazně sklonit v pase. Tak dosáhl na muže, který je čtyřiapůlkrát menší než on. Dvojice přijala pozvání k oslavám 60. výročí prvního vydání Guinnessovy knihy světových rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně se v roce 2014 sešli nejvyšší a nejmenší muž světaVideo: Reuters

 
Článek

Dangi je v knize rekordů zapsán jako nejmenší žijící muž na světě s 54,6 centimetru, zatímco Kösen má opačný rekord s 251 centimetry.

Jednatřicetiletý Kösen z Ankary se stal nejvyšším mužem v roce 2009. Do srpna letošního roku žil na Zemi ještě vyšší muž, Ukrajinec Leonid Stadnyk, vysoký prý 257 centimetrů. Měřil ho ale jen jeho praktický lékař. Oficiální přeměření úředníky Guinnessovy knihy rekordů odmítal, takže nikdy nebyl jako nejvyšší muž uznán oficiálně. V srpnu zemřel na následky krvácení do mozku.

To Kösen s měřením souhlasil a dokonce si mediální zájem pochvaluje. Díky němu prý našel manželku. Merve Dibová je o 79 centimetrů menší a od loňského října je jeho zákonitou chotí.

„Nikdy jsem si nedokázal představit, že bych byl v té knize, snil jsem o tom, ale bylo to pro mě obrovské překvapení,“ uvedl Kösen poté, co mu v roce 2009 předali plaketu jako držiteli světového rekordu.

Čandra Bahádur Dangi žije v odlehlé nepálské vesnici pět set kilometrů od Káthmándú. Měří jen 54,6 centimetru. Čtyřiasedmdesátiletý Nepálec má dva bratry a dvě sestry průměrné výšky, dva další bratři jsou však rovněž velmi malí a dosahují necelého metru výšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám