Hlavní obsah

Do Hodonína přicestoval černý jaguáří krasavec

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Ještě mu není ani rok a už budí respekt. A také obdiv. V Zoo Hodonín má vlastní apartmán. Tedy výběh. Jmenuje se Tito a dorazil z Petrohradu. Mladý jaguár by měl pomoct při dalším odchovu mláďat této jihoamerické šelmy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nový přírůstek Zoo Hodonín, jihoamerický jaguár Tito

Článek

„Na Tita již čeká bezmála čtyřletá jaguáří slečna Gracia, kterou jsme získali před třemi lety z německého Saarbrückenu. Je sama a teď se možná konečně dočká ženicha. Původně jím měl být legendární uměle odchovaný Ašok, ten ale jako potenciální partner zklamal, a byl proto poslán výměnou za bílého lvíčka Sambu do Jihoafrické republiky,“ prozradila mluvčí zoo Bohuna Mikulicová.

S příchodem černého krasavce stojí zoo před otázkou, jaká budou v případě odchovu mláďata.

„Jaguáří mládě jsme získali na základě doporučení evropského koordinátora pro chov jaguárů. Z genetického hlediska byl označen jako nejlepší. U nás na něj čeká samička skvrnitá, přirozeně světle okrového zbarvení, takže až se jednou dočkáme mláďat, uvidíme, jak se s tím příroda vypořádá. Zda budou koťata skvrnitá či černá anebo oboje. Všechny tři alternativy jsou možné,“ řekl ředitel zoo Martin Krug.

Cestu samec zvládl, ale v zoo se cítí nesvůj

Podle mluvčí samec cestu letadlem do Prahy a autem do Hodonína absolvoval bez problémů. V cíli v pohodě vyšel z bedny do své ubikace. Ošetřovatele ale trochu zaskočilo chování na místě.

Několik dnů vůbec nepřijímal potravu, což může být následek změny místa. Tito ale spoustu času tráví nehybným poleháváním. Příčinou může být stesk z odloučení od matky. Třicet dnů musí být v izolaci, pak se začne seznamovat se svou jaguáří nevěstou. Po karanténě se budou napřed pozorovat přes mříže.

Zoo má nyní čtyři jaguáry. Kromě perspektivního páru ještě další dva. Starý pár černých jaguárů, samce Basťu a jeho partnerku Kelly, si nechají na dožití.

„Se zoology a chovateli jsme se shodli v tom, že by bylo pěkné těmto zvířatům, která u nás odvedla svou práci i z hlediska zachování druhu, zajistit i nadále pohodu a nepřesouvat je do jiného zařízení. Chceme, aby si v klidu užila stáří a zůstala u nás do konce života,“ řekl ředitel Krug.

Reklama

Výběr článků

Načítám