Hlavní obsah

Vesnice duchů se vydražila za 42 miliónů

Opuštěná americká vesnice Johnsonville má po dramatické internetové dražbě nového majitele, který za opuštěnou obec s rybníkem, kaplí a několika domy zaplatil 1,9 miliónu dolarů (42 miliónů Kč). Vyvolávací cena přitom byla méně než poloviční, respektive 800 000 dolarů. „Vesnice duchů“, jak Johnsonville označují média, leží ve státě Connecticut a poslední člověk z ní odešel před 20 lety.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesnice duchů Johnsonville

 
Článek

Aukce začala 28. října a navzdory obavám, že se nemovitosti neprodají, se nakonec o ně strhl boj. Přihazovali prý lidé z celého světa. Těsně před koncem přihazování přišla vyšší nabídka a provozovatel musel dražbu prodloužit o půl hodiny, během níž se cena postupně zvýšila o stovky tisíc dolarů.

Historická vesnice, postavená kolem roku 1840, vcelku prosperovala až do 70. let minulého století, do kdy byl využíván místní mlýn. Pak se ale většina vesničanů odstěhovala a vesnici získal do vlastnictví výstřední milionář Raymond Schmitt. Chtěl z místa udělat turistickou atrakci a dokonce tam odjinud dovezl některé stavby, například kapli. A čas od času se tam konaly různé charitativní akce či svatby, veškerý život se ale zastavil se Schmittovou smrtí v roce 1998. Od té doby vesnice chátrala a říká se, že v ní straší.

„Jestli to je pravda, tak je to pravděpodobně Ray, kdo tu straší, protože tohle místo miloval,“ citoval server CBS News Toma Kronenbergera, který vedl Schmittův projekt přestavby vesnice.

Johnsonville se prodávala spolu s 25 hektary pozemků a desítkou budov včetně bývalého obchodu a obecního úřadu. Pokud vše půjde podle plánu, nový majitel by měl vesnici oficiálně vlastnit do 30 dnů od konce aukce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám