Hlavní obsah

Moře vyplavilo na pláž vzácného kytovce

Vzácného vorvaňovce zobatého vyplavilo v úterý moře na australskou pláž. To potěšilo vědce, kteří toho zatím vědí jen málo o velrybě trávící většinu života hluboko v oceánu a daleko od pobřeží, napsala ve středu agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo na australskou pláž vzácnou velrybuVideo: ORRCA

 
Článek

Tři až čtyři metry dlouhý vorvaňovec byl nalezen mrtvý na pláži Redhead asi 150 kilometrů od Sydney. Vědci už ho na místě začali zkoumat a začali odebírat vzorky, než nechají jeho hlavu přepravit do Australského muzea v Sydney.

„Je to smutné, ale zároveň vzrušující, protože se o tomto tvorovi můžeme dozvědět více,“ řekl AFP předseda Organizace pro záchranu a výzkum kytovců (ORRCA) v Austrálii Ronny Ling.

„Moc toho o nich nevíme, vidíme je jen zřídka. Provedli jsme měření, odebereme vzorky a pak oddělíme hlavu a pošleme ji do Australského muzea,“ dodal s tím, že za svou 25letou kariéru narazil jen na několik těchto velryb, přičemž většinu informací se vědcům podařilo získat z uhynulých jedinců.

Studie a znalosti o čeledi vorvaňovcovitých jsou jen omezené, protože tyto velryby patří mezi největší milovníky hloubek mezi kytovci. Studie publikovaná letos v magazínu PLOS ONE uvedla, že jeden z těchto vorvaňovců se potopil do hloubky 2992 metrů, jiný pak pod vodou vydržel 137,5 minuty. Oba výkony se staly novými rekordy.

„Normálně vorvaňovce zobaté v těchto vodách neuvidíte. Obvykle jsou daleko od pobřeží v hlubokých vodách,“ uvedla pro rádio ABC bioložka Elise Baileyová a dodala, že je ještě příliš brzo na určení příčiny smrti. „Mohla být nemocná, stará nebo mohla mít nějaký úraz,“ řekla Australanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám