Hlavní obsah

Archeolog nalezl hrob upíra ze 13. století

Bulharský archeolog a badatel profesor Nikolai Ovčarov nalezl unikátní hrob s „upírem“, který je datován až do třináctého století. Kostra v hrobě leží s rukama na hrudi, v níž má zaražený velký kolík. V této části Balkánského poloostrova přitom podobná opatření nebyla vzácná a týkala se především těch, kdo zemřeli za podivných okolností.

Foto: Profimedia.cz

Kostra s kolíkem zaraženým v hrudníku.

Článek

Lidé pak mrtvole vrazili kolík do srdce, aby se pojistili, že nevstane z hrobu a nebude pít krev jako upír.

„Kostra byla nalezena s kolíkem zaraženým v hrudi, což je nejběžnější způsob zabíjení mytických tvorů. Nepochybujeme o tom, že tady znova vidíme protiupíří rituál, který byl proveden na těle. Často to bylo aplikováno na lidi, kteří zemřeli za neobvyklých okolností, třeba při sebevraždě,“ uvedl profesor Ovčarov v rozhovoru pro britský deník The Telegraph.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K nálezu došlo při odkrývání ruin města Perperikon v jižní části země blízko hranic s Řeckem. Osídleno bylo už v době neolitu, archeologové ho ale objevili až před 20 lety. Ovčarov začal s jeho zkoumání v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám