Hlavní obsah

Čeští umělci předvedli jeden z největších videomappingů na světě

Novinky, vps

České uskupení The Macula, které se věnuje videomappingu, v září předvedlo své umění v rumunské Bukurešti. V rámci projektu IMAPP konaném k výročí 555 let od založení města promítalo svou show na tamní parlamentní palác a postaralo se tak o velkolepou podívanou.

Videomapping skupiny The Macula na parlamentním paláci v BukureštiVideo: The Macula

 
Článek

V Bukurešti vynechali při oslavách výročí obligátní ohňostroj a místo něho připravili pro obyvatele videomappingovou show. Kromě české skupiny The Macula se jí zúčastnily ještě další čtyři týmy z Polska, Maďarska, Rumunska a Francie.

Skupina The Macula není v tomto oboru žádným nováčkem. Svoji tvorbu předvedla například v roce 2010, kdy ztvárnila historii pražského Staroměstského orloje při výročí 600 let od jeho dokončení. Loni pak během prvního ročníku festivalu světla SIGNAL předvedla projekci na kostele sv. Ludmily na pražském Náměstí Míru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Videomapping na Pražském orlojiVideo: The Macula

V Bukurešti to byla pro zúčastněné týmy velká výzva. Projekční plocha totiž byla zhruba 20 tisíc metrů čtverečních a jednalo se tak o jeden z největších videomappingů na světě. Odpovídala tomu i účast – promítání přihlíželo kolem sta tisíc diváků.

Stavba přezdívaná po bývalém rumunském diktátorovi Ceaușeskův palác, je druhou největší administrativní budovou na světě. Ceaușesku ji nechal postavit v osmdesátých letech.

„Palác parlamentu v Bukurešti je největší budova v Evropě a po americkém Pentagonu na celém světě. K tomuto dílu jsme přistupovali s určitým respektem, tvořili jsme jej několik týdnů. Pro představu, na videomapping na kostel sv. Ludmily v Praze jsme používali tři projektory, pro parlamentní palác v Bukurešti jich bylo 104,“ řekl Amar Mulabegovič z The Macula.

Projekce, kterou členové The Macula předvedli na kostele sv. LudmilyVideo: The Macula

„Projekci jsme rozdělili na pět částí v duchu čísla 555, které symbolizuje stáří Bukurešti. Naší projekcí jsme se snažili vzdát hold tomuto nádhernému městu, zprostředkovat v abstrahované formě místním obyvatelům energii, kterou v nás vyvolává, energii vážnosti a velikosti skrze vizuální reinterpretace urbánních a grafických studií promítaných na průčelí budovy,“ dodal Mulabegovič.

Co je videomapping

Jde o směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, např. fasády domů nebo interiéry budov. Pro realizaci jsou potřeba silné projektory, odpovídající programové vybavení a tma nebo alespoň šero. Pro přípravu kvalitní projekce je nutná předchozí znalost scény, často jsou vytvářeny 3D modely prostoru budovy nebo fasády domu, aby bylo docíleno dokonalého splynutí světelného divadla se scénou. Výsledek poté připomíná sekvence filmu, ve kterém se reálná kulisa prolíná s virtuálním dějem, např. z fasády domu se vynořují jednotlivé cihly, z oken se vyklánějí lidé a vylétají předměty, ze střechy stéká vodopád, atd.

zdroj: Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám