Hlavní obsah

Vzácné video dokazuje kanibalské choutky u nečekaného tvora

Novinky, vps

Španělští vědci v nové studii popsali kanibalské chování chobotnic pobřežních. Učinili tak na základě videozáznamů potápěčů, kteří zachytili požírání vlastního druhu u chobotnic vůbec poprvé v jejich přirozeném prostředí.

BEZ KOMENTÁŘE: Kanibalská chobotnice byla přistižena při činu

 
Článek

Biologové o kanibalismu mezi chobotnicemi věděli už předtím, jednalo se ale pouze o případy, k nimž došlo v laboratorním prostředí nebo po analýze obsahu žaludků těchto hlavonožců, uvedli vědci v magazínu Journal of Comparative Psychology, v němž studie v září vyšla.

Celkem natočili potápěči tři případy kanibalismu. První, který je zachycen na videu přiloženém k článku, se odehrál u španělských ostrovů Cies. Zhruba dva kilogramy vážící chobotnice tam držela ve stisku mnohem menšího příslušníka svého druhu a požírala ho.

„Ta chobotnice byla mrtvá, měla bílou barvu a konečky jejích chapadel byly sežrané,“ stojí ve studii.

V dalším zaznamenaném případě se u ostrovů Cies opakovalo to samé – větší chobotnice požírala zdechlinu menšího hlavonožce. U portugalského pobřeží se ale podařilo potápěčům zachytit situaci, kdy byla oběť ještě naživu.

Příčin je několik

Kanibalské chování může být u chobotnic podle vědců způsobeno několika faktory. V zajetí se ukázalo, že pokud jich je v akváriu příliš, mohou se v rámci obrany teritoria uchýlit ke kanibalismu. Vědci ale ve studii zdůraznili, že existence teritoriality je u chobotnic kontroverzním tématem.

Dalšími důvody může být nedostatek jiné kořisti nebo zranitelnost slabší a menší chobotnice. Za nejpravděpodobnější příčinu ale odborníci považují vysoké množství energie, které chobotnice získají z hodování na vlastním druhu proti krabům nebo škeblím, jež jsou jejich běžnou potravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám