Hlavní obsah

Ve zlínské Zátoce rejnoků si mohou lidé tajemné podmořské tvory pohladit a nakrmit

Právo, Aleš Fuksa

Jedinečnou expozici nazvanou Zátoka rejnoků otevírá v sobotu Zoologická zahrada Zlín. V bazénu lešenského areálu se prohání dvacítka mořských rejnoků druhu maran indický neboli siba ománská. Nový pavilón nemá podle ředitele Zoo Zlín Romana Horského ve střední Evropě obdoby. Expozici zoologická zahrada připravovala čtyři roky.

BEZ KOMENTÁŘE: Otevření Zátoky rejnoků ve zlínské zooVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Lidé si mohou tato zvířata i pohladit a nakrmit. Pro rejnoky jsme připravili bazén o objemu sto metrů kubických s průměrnou hloubkou vody zhruba jeden metr. Kromě nich se v samostatné expozici představí také největší suchozemští korýši na světě – krabi palmoví,“ přiblížil Horský. Rozpětí jejich klepet dosahuje až jednoho metru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V nové expozici si mohou návštěvníci rejnoky i pohladit.

Interiéry pavilónu doplňuje řada interaktivních prvků, které přiblíží jedinečný svět moří a oceánů. Nechybí velkoplošná projekce pohybu rejnoků pod hladinou. Kvůli zajištění kvality mořské vody si budou návštěvníci před a po krmení umývat ruce ve speciálním umyvadle v expozici.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V nové expozici si mohou návštěvníci rejnoky i pohladit.

Původní domovinou maranů je Indický oceán, vyskytují se při pobřeží Ománu. Patří mezi poměrně velké druhy rejnoků. Mohou dorůst až do délky 130 cm, dožívají se několika desítek let. Marani patří mezi klidné a kontaktní druhy rejnoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám