Hlavní obsah

Opalování nahoře bez už neletí, hlásí Francie

– Paříž

Strach z rakoviny kůže, ale i zprofanování nahoty aktivistkami z hnutí Femen, mají za následek, že většina Francouzek zanevřela na opalování „nahoře bez”. Uvádí to alespoň poslední vydání časopisu Elle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Elle je opalování bez horního dílu plavek minulostí hned ze tří důvodů. Prvním jsou rostoucí obavy o zdraví a o riziko rakoviny kůže. Druhým důvodem je podle Elle představa, že ženy bez horního dílu plavek jsou "lehčí". Tím třetím pak nárůst aktivismu, jako jsou feministky z hnutí Femen, které svou nahotu využívají k tomu, aby upoutaly pozornost k různorodým tématům.

„Opalování bez horního dílu plavek vnímaly ženy v Saint-Tropez v 60. letech jako rozšiřování svých svobod," píše Elle. A teď se zahalují? Je to "znepokojivý příznak zpátečnictví pro postavení žen," píše Elle.

Začala to BB

Od té doby, co Brigitte Bardotová v 60. letech na francouzské Riviéře odložila horní díl plavek, se vazba mezi opalováním nahoře bez a svobodou žen stala jako projev pravé rovnosti součástí francouzské kultury. Zprávy, že pouze minimum žen se nyní opaluje bez horního dílu plavek, konkrétně pouhá dvě procenta žen mladších 35 let, jsou zvláštní a poměrně znepokojující.

Podle dvou Francouzek ovšem nejsou příčinou zahalování pouze obavy z rakoviny kůže nebo politický aktivismus. Alice Pfeifferová, 29letá žurnalistka, která se mimochodem bez horního dílu plavek sama opaluje, si myslí, že to jasně souvisí se sociálními médii.

Znechucení agresivní nahotou

„U mladých žen okolo dvaceti let se s tím setkáváme méně," říká Pfeifferová. Obávají se se totiž, že by se pak mohly objevit nahoře bez i na Facebooku. Dále také obviňuje americkou "pop-porn" kulturu - od zpěvačky Miley Cyrusové po módu American Apparel, tedy agresivní nahotu mladých dívek -, že ovlivnila pohled na opalování nahoře bez.

„Globalizace a amerikanizace i při zobrazování žen a jejich smyslnosti ve Francii vytlačila jemnou a povětšinou také neškodnou francouzskou erotiku směrem k pornu," tvrdí Pfeifferová.

Němkám a Rakušankám to nevadí

Změna postoje ke slunění bez horního dílu plavek je nejrozšířenější právě ve Francii. V Německu se ale stále jedná o normu. Z nedávné ankety totiž vyplývá, že téměř třetina Němek a Rakušanek se opaluje bez horního dílu plavek. Každá z šesti britských žen pak uvedla, že se již nahoře bez opalovala, popřípadě že by tak klidně učinila v budoucnu.

„Nepřemýšlím o rakovině kůže, o tom, že by mě mohl někdo vyfotit nebo o aktivismu, když se opaluji bez horního dílu plavek. Jen se chci všude opálit," uvádí 32letá Londýňanka Jess. Pfeifferová tvrdí, že je to generační změna.

„Francouzky různých věkových kategorií se, pokud si pamatuji, vždy opalovaly nahoře bez." Jaká je ovšem souvislost mezi odhaleným poprsím a aktivismem? Nahota jako vyjádření politického názoru není nic nového, teprve díky internetu se stala pilířem politického aktivismu.

Obnažený hrudník jako politický výrok

„Pokud ve Francii ukážete svůj hrudník, lze to považovat za politický výrok," říká Pfeifferová. Pařížská spisovatelka Valerie Costa-Kostritskyová si myslí, že na pokles žen opalujících se bez horního dílu plavek mohou mít vliv obavy o vlastní zdraví. Tím opravdovým důvodem, proč se francouzské ženy zahalují je ovšem, podle ní to, že "odhalování je pak pro jejich milence mnohem zajímavější".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám