Hlavní obsah

Do České knihy rekordů pronikl sběratel čtyřlístků, má jich přes 10 tisíc

Čtyřlístky přinášejí štěstí, jen když jsou darované, věří Jaroslav Kosina z Mikulčic. Rozdal jich už mnoho a ještě víc jich vylisoval. Pelhřimovskému Muzeu rekordů a kuriozit dnes zapůjčil celou svoji sbírku obsahující 10 039 čtyřlístků.

Foto: archiv Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov

Sběratelé čtyřlístků Jaroslav Kosina a Jana Vacková

Článek

Do České knihy rekordů bude zapsán spolu s další sběratelkou Janou Vackovou z Prahy, která našla nejvíc jetelových šestilístků a sedmilístků. Oba mají na svém kontě i jeden exemplář devítilístku, řekl v úterý novinářům Miroslav Marek z agentury Dobrý den spravující české rekordy.

Kosina je absolutním českým rekordmanem ve sbírání jetelových čtyř- a vícelístků.

"Teď se objevila Jana Vacková, která ho překonala v šesti- a sedmilístcích," upřesnil Marek. V zahraničí už ale byly zaznamenány i větší sbírky. "Existuje sběratel, který má přes 20 000 čtyřlístků. To se dá v případě pana Kosiny dohnat za deset let, ale to by toho ten Angličan musel nechat," podotkl Marek s nadsázkou.

Čtyřlístky sbírá 18 let

Oba čeští sběratelé mají svá místa, kde čtyřlístek najdou vždycky. "Dobře se hledají ve stínu, ne na slunci. Tam to ty oči víc zaostří," prozradil Kosina. Se skloněnou hlavou chodí po venku od roku 1996, když náhodou na jednom místě v Mikulčicích našel kolem 800 čtyřlístků.

"Jsou roky, kdy není možné najít. Letošní sezona byla dobrá," řekl. K překonání hranice 10 000 čtyřlístků ho motivoval nález prvního devítilístku na konci letošního dubna. Od té doby sebral a vylisoval na 1300 čtyřlístků a vícelístků. S jejich doplňováním do sbírky pak strávil řadu nocí. Teď už svého koníčka omezí.

"Je to obrovský nápor na oči. Ne sbírat, ale dávat to do stavu, aby to vydrželo," vysvětlil.

Jana Vacková sbírá čtyřlístky při procházkách v Praze. "Člověk je najde spíš u toho chodníčku než v parku," řekla. Za deset let si uložila 6000 čtyřlístků a asi 1000 pětilístků. Jetelových šestilístků má 149 a sedmilístků přes 60.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám