Hlavní obsah

Vzali děti na dovolenou během zkouškového období, skončili se zápisem v rejstříku

Novinky, jky

Ve Velké Británii řeší kuriózní případ. Rodiče totiž dostali zápis do trestního rejstříku společně s podmíněnými tresty za to, že vzali své děti na dovolenou do Austrálie během jejich zkouškového období. Soud v Nuneatonu tak rozhodl ve středu a dal tak jasně najevo, že nebude nechávat obcházení zákona, podle kterého rodiče nesmějí brát děti ze školy během zkouškového období, bez povšimnutí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po výroku soudu matka dětí pro média uvedla, že zákon, podle kterého byla potrestána, je podle ní chybný. „Soud dospěl k nejférovějšímu možnému verdiktu v rámci aktuálních zákonů, které musel respektovat. Ten zákon je však chybný a já plně podporuji jakékoliv kroky, které povedou k právnímu posouzení tohoto zákona. Cítím, že jsem pro své děti udělala správnou věc ve správnou chvíli,” tvrdí žena, která nebyla jmenována z důvodu respektování soukromí nezletilých dětí.

Mladá rodina se rozhodla odjet na tři týdny do Austrálie loni v říjnu, uvedl deník Coventry Telegraph. Toto datum však kolidovalo s podzimním zkouškovým obdobím a jejich jednání bylo podle nového zpřísněného zákonu trestné. Od soudu si tak matka odnesla 12měsíční podmíněný trest a otec 10měsíční. Ten totiž před soudem uznal, že je vinen. Matka před soudem ještě zdůraznila, že její rodina před odletem emocionálně trpěla. Proto se prý s manželem rozhodli navštívit své příbuzné v Austrálii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdyby zaplatili pokutu, unikli by soudu

Jenže podle žaloby, která zastupovala radnici města Coventry, jsou jedinými legálními důvody pro absenci dětí během zkouškového období „nemoc či nevyhnutelné důvody”. Třídní učitel dětí jim navíc absenci odmítl povolit. Rodiče měli za své jednání zaplatit městu pokutu 240 liber (bezmála 8300 korun), to však odmítli. Případ byl proto nahlášen na policii.

„Naše radnice a školy respektují nařízení vydaná ministerstvem školství, která se snaží napomáhat vysoké úrovni školní docházky. Školy se pak mohou rozhodnout, zda absenci schválí na základě toho, co seznají jako výjimečné okolnosti. Pokuty jsou pak vypisovány radnicí na žádost škol, které seznají, že rodiče neuvedli důvěryhodný důvod pro omluvu absence jejich dětí. V tomto případě se rodiče rozhodli pokutu nezaplatit, ale dnešní výrok soudu ukázal, že byl postup radnice města korektní,” uvedl žalobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám