Hlavní obsah

Konec záhady o yettim. Vzorky chlupů pocházejí z kozy a medvěda

Londýn

Veškeré fámy o existenci sněžného muže yettiho vzaly za své. Tým vědců prozkoumal DNA všech dostupných vzorků srsti, které údajně pocházejí z legendy himálajských hor, a verdikt byl strohý. Všechny jsou buď z kozy, nebo z medvěda. Převratnou informaci zveřejnil britský odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.

Snímek mytického yettiho vyfocený turisty

Článek

Stejné zklamání podle odborníků čeká na ty, kdo věří v další "anomální primáty", jak věda neutrálně označuje různé legendární tvory včetně například severoamerického „bratrance yettiho“ nazývaného bigfoot (velká noha – je známý také jako seskveč).

Teorie kolem výskytu yettiho a jemu podobných tvorů spekulovaly, že může jít o přeživší neandertálce či další menší vývojové větve člověka anebo o vyhynulý druh obřího lidoopa jménem Gigantopithecus. Aby tuto záhadu konečně rozlouskli, požádali v květnu 2012 vědci pod vedením profesora genetiky Oxfordské univerzity Bryana Sykese muzea i nezávislé sběratele – včetně slavného horolezce Reinholda Messnera – o vzorky chlupů pocházejících údajně z těchto „anomálních primátů“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Zřejmě nejslavnější záběry údajného yettiho z Kalifornie z roku 1967

Potomci ledních medvědů

Dostali 30 vzorků ve stavu natolik dobrém, aby bylo možné provést sekvenování genu. Tři vzorky měly údajně pocházet z yettiho. Jeden z nich ve skutečnosti pochází z jihoasijské kozy serau velký (Capricornis sumatraensis). Další dva – jeden z oblasti Ladákh v indickém státě Džammú a Kašmír a druhý z Bhútánu – poskytly vědcům zajímavé spojení s ledním medvědem (Ursus maritimus).

Vědci proto usuzují, že tyto chlupy pravděpodobně pocházejí ze vzdálených potomků ledních medvědů anebo z jejich křížence s hnědým medvědem. „Pokud by se tito medvědi vyskytovali v Himálaji, pak by mohli přispět ke vzniku legend o yettim, zvlášť když by jejich chování vůči lidem bylo agresivnější než u místně známých druhů,“ uvedli vědci.

Srst z Texasu patřila chlupatému Evropanovi

Osm vzorků, jež měly patřit hominidovi známému jako almas (mongolsky „divoký muž“"), který se údajně vyskytuje v pohořích Kavkaz a Pamír ve Střední Asii, pocházely z medvěda hnědého (Ursus arctos) nebo z krav, koní a mývalů. Jediný vzorek, který měl pocházet z malajsijského, legendami opředeného hominida orang pendek, ve skutečnosti pochází z tapíra čabrakového (Tapirus indicus).

BEZ KOMENTÁŘE: Natočil jedenáctiletý školák opravdu yettiho?

Celkem 18 vzorků „bigfoota“ bylo z celé škály tvorů skutečného světa od medvěda baribala (Ursus americanus) přes mývaly a krávy až po dikobrazy, případně vlka, kojota nebo psa. Asi největším zklamáním byl vzorek srsti „bigfoota“ z Texasu, který pocházel z velmi chlupatého člověka – patrně Evropana, jak naznačuje genetická shoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám