Hlavní obsah

Československou Miss Roma se stala sedmnáctiletá dívka ze Gbel

– Hodonín • Aktualizováno

Sedmnáctiletá Adriana Malíková ze slovenských Gbel se v sobotu večer v Hodoníně stala Československou Miss Roma 2014. Porotu uchvátila zejména temperamentním čardášem, který byl jednou z hlavních soutěžních disciplín.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Frederika Gažiová, Adriana Malíková a Nina Danihelová.

Článek

O titul se letos ucházelo přes sto dívek, přičemž závěrečné volby v Hodoníně se zúčastnilo 12 finalistek; šest z Česka a šest ze Slovenska, řekl předseda porody Jiří Janda.

Na druhém místě skončila sedmnáctiletá Frederika Gažiová ze Spišské Teplice, a na třetím Nina Danihelová z Malých Levárů. Boj o korunku romské miss sledovalo v hodonínském kulturním domě několik set diváků.

Nezískávají lukrativní smlouvy

Nescházely tradiční disciplíny; promenády v plavkách, společenských šatech a ve svatebních šatech. Vrcholem byl tanec - energický čardáš. Cílem soutěže není podle pořadatelů dostat dívky na mola nebo udělat z nich modelky. Vítězky nezískávají lukrativní smlouvy. Volba Miss Roma je podle nich jednou z forem, jak si Romové udržují své tradice a má pomoci dívkám v tom, aby získaly větší sebevědomí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vítězka Adriana Malíková (zcela vlevo) při promenádě v plavkách.

Slavnostnímu večeru předcházelo týdenní soustředění finalistek v Radějově na Hodonínsku. Zdokonalovaly si nejen komunikační schopnosti, ale i tanec, na který klade porota velký důraz.

„Tanec na čardáš je vrcholnou disciplínou a na výsledek má velký vliv," uvedl pořadatel Miroslav Malík. Miss Roma se začala pořádat původně jako lokální soutěž na Hodonínsku. Od roku 2004 v ní už porota hledala nejhezčí romskou dívku Čech a Moravy. V roce 2011 se soutěž stala Československou Miss Roma.

Reklama

Výběr článků

Načítám