Hlavní obsah

Kamera připevněná na krku ledních medvědů nahrála unikátní záběry

Odborníci z amerického geologického ústavu USGS zveřejnili jedinečné záběry zachycené kamerou, kterou měla na svém krku připevněnou medvědice žijící v Beaufortově moři v Severním ledovém oceánu. Podle expertů jde o vůbec první podobný záznam o životě v Arktidě.

Záběry ze života ledních medvědůVideo: U.S. Geological Survey

 
Článek

Vědci již v dubnu umístili kamery na krk čtyř medvědic žijících severně od Prudhoe Bay u Aljašky. Jde o součást studie, ve které by chtěl vedoucí projektu Anthony Pagano odhalit, jak lední medvědi, kteří patří mezi ohrožené druhy, reagují na ubývání ledovců kvůli klimatickým změnám.

Na krátkém videu je vidět, jak se medvědice potápí v moři i jak se snaží zaujmout potencionálního partnera. „Tyto informace bychom jiným způsobem nezískali," uvedl jeden ze členů výzkumného projektu Todd Atwood.

Medvědice dostaly speciální obojky s kamerou v dubnu a za osm až deset dní jim je vědci zase odebrali. Do budoucna by jim je chtěli nechat delší dobu. Podobný pokus byl uskutečněn již v loňském roce. Tehdy ale baterie v kamerách nezvládly kruté mrazy, které v Arktidě panují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám