Hlavní obsah

Tvrdá realita: Ztracenému dítěti skoro nikdo nepomohl

Novinky, zkr

Co byste udělali, kdybyste v parku spatřili dítě, po kterém se pátrá a jeho fotografie jsou všude kolem? Nejspíš nic. Alespoň to vyplývá z experimentu, který provedli autoři vystupující pod hlavičkou DM Pranks. O opuštěného chlapečka sedícího na lavičce se téměř nikdo nezajímal, uvedl server listu The Daily Mirror.

Lidé chodili kolem ztraceného dítěte v parku bez povšimnutí

 
Článek

Iniciátoři rozvěsili v italském parku zhruba 50 plakátů s fotografiemi a informacemi o ztraceném devítiletém chlapci jménem Cristian. Toho pak usadili na jednu z laviček u cesty, kde bylo v jeho bezprostřední blízkosti sedm letáků i s jeho fotografií.

Kolem chlapce prošlo za dvě hodiny 144 lidí. Valná většina z nich si ho buď vůbec nevšimla, nebo se u plakátu zastavila, ohlédla se a nakonec pokračovala dál v chůzi.

Pokus inicioval případ, který se skutečně stal. Dehydrované dítě v šoku, které nebylo schopné téměř mluvit, se podobně jako Cristian posadilo na lavičku v parku, v němž byly rozmístěny jeho fotografie a letáky s prosbou o pomoc. Za celý den mu nikdo nepomohl, nikdo se ho ani nezeptal, co tam samo dělá. Nakonec ho našla jeho matka.

Podobných experimentů se v minulosti uskutečnila celá řada. Výsledek byl stejný. Většina lidé se o druhé, kteří se ocitli v nouzi, nestarala.

Jak lidé reagovali na únos dítěte?Video: Fouseytube

Letos v únoru sehrál Yousef Saleh Erakat na ulici v USA scénku s chlapcem, který oslovoval cizí lidi s tím, že se ho pokusil unést neznámý muž. I v tomto případě někteří z nich nic nepodnikli, a dokonce si s údajným únoscem potřásli rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám