Hlavní obsah

Devět nejexotičtějších pochoutek, kterými není dobré se chlubit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí cestovatelé při svých cestách do různých končin světa vyhledávají místní speciality. Ochránci přírody se ale snaží zamezit konzumaci těchto pochoutek, protože „suroviny“ na jejich výrobu jsou často na pokraji vyhynutí.

Foto: Profimedia.cz, .

Luskoun krátkoocasý na ohni

Článek

Australský server news.com.au připravil jejich seznam a přidal i důvody, proč by se jíst neměly.

Žraločí ploutve (Čína)

Foto: Profimedia.cz

Žralok bílý. Ilustrační foto

Polévku ze žraločích ploutví můžete dostat zejména v Číně, kde je tradičním pokrmem na svatbách nebo slouží k prokázání úcty při dalších formálních příležitostech. V Asii je konzumace žraločích ploutví a masa legální. Každému čtvrtému druhu žraloka přitom hrozí vyhubení.

Strnad zahradní (Francie)

Strnad je evropský zpěvný pták a ve Francii je považován za delikatesu. Vzhledem k tomu, že se jí vcelku, i s malými kostmi, musí se při konzumaci zakrýt ubrouskem a strčit do úst najednou. Podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) klesl jejich počet kvůli nelegálnímu lovu o třetinu.

Velemlok čínský (Čína)

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Velemlok čínský v pražském Velemlokáriu.

Jeden z největších obojživelníků, žijící v sladkých vodách na jihu Číny, patří mezi kriticky ohrožené druhy. Za jednoho velemloka se platí až 1000 dolarů, což je pro jejich lovce lákavé, a proto se populace velemloků nejen zmenšila, co do jejich počtu, ale i do velikosti, do které dorůstají. Lovci se totiž snaží ulovit co největší kus.

Kareta obrovská (Kajmanské ostrovy)

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kareta obrovská

Na Kajmanských ostrovech je kareta národním jídlem a konzumace i chov těchto želv je legální. Želví maso se dá se sehnat po celém Karibiku, ale i v některých státech na jihu USA, přestože je tam dovoz a prodej karet obrovských nelegální.

Gorila (Konžská republika)

Gorily jsou kvůli jejich masu na pokraji vyhynutí. Například v Kongu se dá, i když nelegálně, sehnat uzené gorilí maso na trhu. Odhaduje se, že se za rok pro maso uloví přes 400 kriticky ohrožených goril.

Luskoun (Čína)

I přes nelákavý zjev, je jeho maso oblíbeným pokrmem v Číně. Také v tradiční čínské medicíně se maso užívá, má prý vliv na celkovou vitalitu organismu. Poptávka po luskounech dokázala hrozivým způsobem zničit jejich populaci v Asii, a proto se nyní dováží z Afriky. Tato zvířata přitom vedou osamělý, noční život.

Delfín (Japonsko, Tchaj-wan)

Foto: archiv , Právo

Delfíní maso je v Japonsku běžně a legálně k dostání, přestože je způsob, jakým jsou delfíni zabíjeni, minimálně kontroverzní. Žádný z druhů delfínů, které se v Japonsku loví, však není na seznamu ohrožených druhů. Na rozdíl od Japonska je jejich lov, prodej a konzumace zakázaný nod roku 1989 na Tchaj-wanu. Přesto je tam každý rok uloveno na 1000 těchto zvířat a karbanátky z jejich masa se běžně prodávají na ulici.

Paježura Bruijnova (Papua-Nová Guinea)

Paježura Bruijnova je doma na Papui-Nové Guineji, kde byla téměř vyhubena. Paježura je jedním z mála savců, kteří kladou vejce a je tedy zásadním živočichem pro pochopení vývoje savců. Papua-Nová Guinea sice zakázala komerční lov paježur, ale tradiční lov pomocí psů je povolen. Chovné programy v zahraničních zoologických zahradách dávají paježurám aspoň malou naději do budoucna.

Žába hvízdalka (Dominika, Montserrat)

Žába hvízdalka (Leptodactylus fallax) je známá také jako "horské kuře", kvůli své velikosti a faktu, že se loví pro maso. Jeho obliba v Karibiku zapříčinila snížení populace za posledních deset let o 80 procent. Její maso je pravidelnou součástí menu tamních restaurací, i když se nyní vyskytuje pouze na ostrovech Dominika a Montserrat. Podle IUCN bylo ještě v roce 2002 zabito až 36 tisíc hvízdalek. Nyní se jejich počet odhaduje na pouhých 8000 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám