Hlavní obsah

Oáza se Číňanům nepovedla, tak poušť aspoň zakryli zelenou sítí

Plánovači z čínské provincie Che-nan chtěli na okraji tamního města Čeng-čou vytvořit zelenou oázu. Místo toho ale jejich chybou vznikla poušť s dunami. Problém vyřešili tím, že oblast zakryli zelenou síťovinou, aby připomínala zamýšlenou oázu. Zelená jako zelená.

Foto: Profimedia.cz

Vzniklou poušť zakryli Číňané zelenou síťovinou.

Článek

„Tkanina byla vybrána v zelené barvě, aby zdálky poskytovala dojem, že je město obklopeno pitoreskními zelenými vršky,“ píše britský Daily Mail.

Při tvorbě parku selhali developeři, kteří neuměli využít přírodní zdroje vody a místo oázy přispěli k šíření pouště. Nejdříve odvezli obrovské množství písku a vytvořili velkou jámu, která se měla naplnit podzemní vodou a být základem jezera. Jenže voda, kterou odkryli, rychle vyschla. A poušť se ještě rozšířila.

Foto: Profimedia.cz

Zakrytá poušť má z dálky vypadat jako zelené kopečky.

„Během horkých větrných dní písek letí v oblacích až do centra města Čeng-čou. Chodci tak musejí nosit masky, aby mohli dýchat,“ píše Daily Mail. Síťovina má kromě estetického efektu omezit právě i tento problém s pískem létajícím až do města.

„Je to triumf centrálního plánování, v jehož rámci se vše, co se mohlo pokazit, pokazilo,“ zkritizoval čínskou vládu a úřady občan Sun-Jat Fo-o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám