Hlavní obsah

Výr zabil sokolici, její mláďata pak zahříval

Novinky, vps

Tři asi dvoutýdenní mláďata sokolů stěhovavých zachránili v sobotu z hnízda pracovníci Správy národního parku České Švýcarsko. Jejich matku předtím ulovil výr velký a mláďata poté zahříval.

BEZ KOMENTÁŘE: Výr velký sedí na hnízdě s mláďaty sokola stěhovavého (výr je velmi dobře maskován, napravo od dvou mláďat)Video: Václav Sojka

 
Článek

Jedno z mláďat bylo slabé, a tak ho pracovníci správy parku převezli do záchranné stanice. Zbylí dva potomci jsou v těchto dnech umisťováni do stávajících sokolích hnízd v Českém Švýcarsku v rámci běžného kroužkování mláďat. Dospělí sokolové je adoptují a zajistí jejich úspěšné vyvedení z hnízda.

„Skutečnost, že hnízdění neprobíhá tak, jak by mělo, jsme odhalili v rámci průběžného monitoringu,“ popsal odhalení problému ředitel správy parku Pavel Benda. „Hnízdiště zvláště chráněných druhů kontrolujeme z bezpečné vzdálenosti pravidelně. V konkrétním případě by bez těchto kontrol mláďata jistě nepřežila,“ dodal.

Foto: Václav Sojka

Ornitolog Václav Šena umísťuje mládě do hnízda během plánovaného kroužkování mláďat

Velmi neobvyklé byly okolnosti úhynu sokolí samice a následné záchrany mláďat. Výr totiž poté, co sokolici ulovil a částečně zkonzumoval, na hnízdě seděl a sokolí mláďata zahříval.

“Můžeme se jen domnívat, zda se ve výrovi probudil mateřský pud. Každopádně jeho přítomnost na hnízdě trochu paradoxně přispěla k přežití mláďat do doby, než jsme je odebrali,“ řekl pracovník správy parku Václav Sojka.

Foto: Václav Sojka

Mláďata sokola stěhovavého odebraná z hnízda. Vpravo ostatky ulovené samice.

Mláďata nyní putují k pěstounům, jejichž vlastní mláďata jsou srovnatelně stará. První bylo umístěno do hnízda na Jetřichovicku v pondělí, 19. května 2014, a to v rámci plánovaného kroužkování mláďat na hnízdě.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Z prvních kontrol vyplývá, že je pěstouni přijali dobře a starají se o ně stejně, jako o vlastní potomky. Další mládě se dostane do nového hnízda v nejbližších dnech, třetí zatím zůstává v péči záchranné stanice. Až bude dostatečně silné, najdou mu pracovníci parku domov ve vhodném hnízdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám