Hlavní obsah

Zrychlené video zachycuje vznik monumentální supercely

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina lovců bouří z USA v neděli ve Wyomingu zachytila vznik supercely od úplného začátku až po konec, kdy vzniklý jev vypadal jako ukázka z katastrofického filmu. Jejich video ukazuje, že příroda umí být zároveň děsivá i nádherná.

BEZ KOMENTÁŘE: Úryvek ze zrychleného videa zachycujícího vznik supercely

 
Článek

Lovci bouří, kteří si říkají Basehunters, sledovali supercelu mezi městy Wright a Newcastle. Není to jejich první podobný počin, sledování bouří a dalších atmosférických jevů se věnují už dlouhou dobu a neváhají při tom riskovat.

Odměnou jim pak jsou záběry a fotografie, které bouře zachycují z unikátní perspektivy, která je běžným smrtelníkům zapovězena.

BEZ KOMENTÁŘE: Magická supercela nad TexasemVideo: Mike Olbinski

Lidí, kteří se této zálibě věnují, je celá řada. Supercely jsou pro ně často tím největším úlovkem, někdy si na něj ale musí počkat. Například americký lovec bouří Mike Olbinski se v Texasu dlouho snažil zachytit perfektní supercelu, pro něj uspokojivý výsledek se mu ale podařil až po čtyřech letech snažení. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Texasem se vytvořila apokalyptická supercela

Supercela je sledovaným jevem především v USA, v souvislosti s jejím výskytem totiž dochází ke vzniku nejničivějších tornád. V Evropě je její výskyt výjimečný.

Supercela
Je silná bouře tvořená jediným rotujícím systémem kolem vertikální osy, kterou vytváří silný vzestupný proud a pozorovatelný vír (mezocyklóna) o průměru dvou až pěti kilometrů. Supercela patří mezi nejzávažnější atmosférické poruchy. Doprovázejí ji silné elektrostatické výboje a prudké, vytrvalé přívalové deště mnohdy doprovázené mohutným krupobitím.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské Komárno uvrhla supercela do tmy

Minulý čtvrtek si slovenské Komárno prožilo krušné chvilky. Zatímco v České republice opravdu řádilo tornádo, tam "jen" stovky lidí vyděsila tzv. supercela,...

Výběr článků

Načítám