Hlavní obsah

Nejmenší muzeum Česka a hospodský orloj, ze kterého se točí hlava

Novinky, mak
Praha

V Přední Kopanině, městské části Prahy nedaleko Ruzyně, mají dvě rarity, které se v úterý zapsaly do České knihy rekordů a kuriozit. Stejně tak, jako je Přední Kopanina od roku 1974 jednou z nejmenších městských částí, chtěli mít i její místní něco nejmenšího - malý hospodský orloj a miniaturní muzeum.

Hospodský orloj a miniaturní muzeum v Přední KopaniněVideo: Novinky

 
Článek

Unikátní hospodský orloj mají v restauraci "U housliček". Vznikl pro pobavení hostů. Vždy v celou hodinu přichází jeho šest hospodských apoštolů popřát přítomným klid, pohodu a dobrou náladu.

Foto: Novinky

Jedna z hospodských apoštolů - blondýna se sukní proklatě vysoko.

„Chtěl jsem udělat něco zajímavého o tom, jak měřit čas v hospodě, který by se neměl měřit a vymyslet něco takového, aby si lidé rádi popili a zároveň se něčím pobavili. Navrhnul jsem orloj, nakreslil postavičky, které následně vyrobil loutkář Zdeněk Bezděk,“ řekl autor raritního orloje Martin Řeháček.

Jedny hodinové ručičky orloje jdou doprava a druhé chodem doleva. Což značí, že čas sice neúprosně běží, ale ne pod tímto hospodským orlojem. Oba jeho ciferníky tvoří původní staré keramické podtácky, které poctivě posloužily nekonečnému množství půllitrů a zažily na sobě kilometry čárek za zkonzumovaná piva. Nad tím se vznáší zvířecí zvěrokruh. To proto, že pivo je vhodné pro všechna lunární znamení.

Foto: Novinky

Ciferníky orloje jsou vytvořené ze starých keramických podtácků.

„Hospodský orloj se do knihy Českých rekordů a kuriozit zapsal proto, že je nejoriginálnějším a nejmenším orlojem v Česku, zřejmě i na světě. Je veliký 100x120 cm. Dalším novým rekordem je místní muzeum, které je rovněž nejmenším muzeem u nás. Obě rarity budou zapsány a obdrží certifikát,“ zhodnotil Vilém Doležal, komisař agentury Dobrý den Pelhřimov.

Nejmenší vlastivědné muzeum v České republice, ale i ve střední Evropě, se do knihy rekordů a kuriozit zapsalo díky své rozloze, která činí pouhých 15,21 m². Je umístěno v šestiboké barokní kapli sv. Ludmily a Marty, která vznikla zřejmě mezi léty 1712 až 1714 z iniciativy jezuitského řádu. Návštěvníkům nabízí stálou expozici vzdálené i nedávné historie obce.

Foto: Novinky

V roce 2012 bylo v kapli sv. Ludmily a Marty otevřeno muzeum Přední Kopanina.

„V objektu se nacházejí čtyři bannery od pravěku až po současnost. Návštěvníkům se naskýtá pohled i na archeologické exponáty, jak skutečné, tak i kopie, které jsou uloženy v prosklené vitríně. Jedná se o keramiku nejstarších zemědělců na našem území z přelomu 6. - 5. tisíciletí př. n. l., nebo renesanční kachle z 16. století,“ uvedl tajemník úřadu městské části Petr Vokáč.

„Výstavka je hojně navštěvována nejen místními, ale také cykloturisty. Zapsání do knihy je pro nás takový bonus. Orloj má svou genezi, několik let se připravovala jeho instalace, několik let se vyráběl, nakonec byl v loňském roce instalován. Nápad se mi líbí, je to krásná věc,“ uzavřel starosta Přední Kopaniny Milan Hofman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám