Hlavní obsah

Had sežral stonožku, ta se z něj prokousala ven

Novinky, vps

Hodně překvapivý objev učinili výzkumníci na makedonském ostrůvku Golem Grad. Našli tam asi dvaceticentimetrovou zmiji růžkatou, kterou zabila stonoha páskovaná, jež se z hada pokoušela prokousat ven. Hada tím zabila, na svobodu se ale nedostala.

BEZ KOMENTÁŘE: Stonoha se prokousala hadovi ven z žaludku

 
Článek

Hada, který přecenil své síly, našli už loni v květnu. Případ se však dostal k veřejnosti až nedávno v aktuálním vydání magazínu Ecologia Montenegrina, kde o něm v článku informovala srbská herpetoložka Ljiljana Tomovičová.

„Všichni jsme byli překvapení, nikdo z nás předtím nic podobného neviděl. Celé tělo hada bylo obsazeno stonohou,“ uvedla vědkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: Stonohy a hadi bývají v přírodě častými soupeři

Jak se ukázalo po pitvě, členovec vážil o 14 procent víc než had a měřil 15 centimetrů. Podle Tomovičové je běžné, že zmije konzumují stonohy, ne ale takto velké. Dospělou stonohu páskovanou není podle vědkyně jednoduché zabít, předpokládá se proto, že had ji sežral zaživa.

„Nemůžeme vyloučit možnost, že had spolkl stonohu živou. Ta si pak paradoxně prokousala z hada cestu ven a málem dosáhla svobody,“ dodala bioložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám