Hlavní obsah

Noční oblohu na severu Ruska ozářila jasná exploze meteoritu

Explozi meteoritu přímo na noční obloze nad svými hlavami mohli o sobotní noci pozorovat obyvatelé Murmanska i okolních měst na severu evropského Ruska. Mnozí stačili několikasekundový úkaz nahrát na své mobilní telefony anebo videokamery umístěné na čelních sklech svých vozů a nahrát na internet, uvedla ruská televize RT.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze meteoritu nad Murmanskem

 
Článek

Dodala, že meteorit shořel poměrně daleko od povrchu Země, a tak žádné škody nejsou hlášeny. Astronomové předem varovali, že naše planeta bude procházet rojem meteoritů.

Meteorit se objevil na murmanském nebi zhruba rok poté, co v okolí Čeljabinsku na Uralu dopadl největší meteorit od exploze tunguzského meteoritu na Sibiři v roce 1908.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Při pádu meteoritu, který loni 15. února dopadl v okolí Čeljabinsku (největší z jeho částí dopadla do asi 80 kilometrů vzdáleného jezera Čebarkul), utrpělo zranění na 1500 lidí. Většina z nich utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti kolem miliónového Čeljabinsku. Úřady odhadly způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 miliónů korun). Exploze meteoritu uvolnila nejméně třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945.

Velký úspěch se přitom podařil českým odborníkům – jako první tým na světě přesně spočítali dráhu a strukturu meteoritu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám