Hlavní obsah

Naučte se uplést pomlázku podle jednoduchého postupu

Novinky, mak
Praha

Velikonoce jsou za dveřmi a koledníci si už pomalu připravují proutí, kterým by mohli děvčata pořádně vyšlehat. Přestože patří pletení pomlázky především k tradicím na venkově, můžete si zkusit uplést svou pomlázku i ve městě, a to podle jednoduchého postupu. Navíc vám pletení zabere pouze několik minut.

Naučte se uplést pomlázku podle jednoduchého postupuVideo: Novinky

 
Článek

Pletení pomlázky z 8 prutů

Pomlázka, známá také jako tatar či karabáč, se většinou plete z osmi proutků, stejně dlouhých a stejně silných. Vhodné je proutí z vrby bílé, která roste u potoka, z vrby smuteční by se při pletení příliš ohýbalo. Proutek by neměl být suchý, čerstvě utrhnutý se nebude při proplétání tolik lámat.

Postup pletení pomlázky krok za krokem vysvětluje v návodu lektorka Věra Konůpková z rodinného centra Mateřídouška v pražském Toulcově dvoře:

„Osm proutků si od špičky srovnáme, což zajistí stejně silné šířky proutků. Podle toho nejkratšího potom seřízneme ty ostatní. Nejprve uděláme rukojeť z dalšího proutku, který zarazíme do osmi hlavních a začneme je omotávat. Proutek utahujeme, aby vzniklo krásné madlo, koneček pak zastrčíme mezi osm základních proutků,“ uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Dědečkové dokonce pletli nad rukojetí ozdobné košíčky, na které přidávali více proutků, obvykle tři až osm. Tato metoda je však pro zručnější pletaře. Po dokončení rukojeti pokračujeme v pletení dále:

1. Proutky rozdělíme na čtyři do pravé a čtyři do levé ruky.

2. Vezmeme proutek odshora třeba zprava a vložíme ho mezi dva a dva na levé straně, vrátíme ho dospod.

3. Pak vezmeme proutek naopak z levé strany a vložíme ho mezi dva a dva proutky na pravou stranu.  

4. Postup neustále opakujeme.

Foto: Novinky

Horní proutek zprava vložíme mezi dva a dva na levé straně a vložíme dospod. Stejně postupujeme z druhé strany.

Pruty se nesmějí během pletení pustit, těžko pak přijdete na to, která čtveřice proutků byla původně vlevo a která vpravo. Porušil by se tak staročeský tvar pomlázky. Dětem mohou pomoci rodiče přidržením proutků stále na pravé a levé straně, aby je nepustily k sobě a ony se nepomíchaly.

Zakončení pomlázky je velice jednoduché. Konce všech osmi proutků stáhnete ke středu a zavážete provázkem nebo pentlí. Celková výroba pomlázky trvá přibližně pět minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám