Hlavní obsah

Octomilky používají při únikových manévrech taktiku stíhaček

Mušky octomilky při úniku před predátory používají manévry podobné těm, které provádějí stíhací letouny: jsou schopné uhnout do strany o 90 stupňů nebo provést přemet. Vyplývá to z vědecké studie Washingtonské univerzity zveřejněné vědeckým časopisem Science.

BEZ KOMENTÁŘE: Mušky octomilky provádějí podobné manévry jako stíhačkyVideo: Florian Muijres, Dickinson Lab, University of Washington

 
Článek

Vědci zdokumentovali letové umění octomilek, které jsou s to změnit směr za méně než setinu vteřiny, pomocí tří rychlostních kamer schopných pořídit 7500 snímků za sekundu.

Pro usnadnění pozorování byly octomilky o velikosti sezamového semínka umístěny do válcové komory. Mušky, kterým se v omezeném prostoru promítaly stíny navozující dojem blížícího se dravce, předváděly nejneuvěřitelnější únikové manévry.

Podle profesora Michaela Dickinsona z Washingtonské univerzity octomilky předvedly stejné chování, jaké předvádějí piloti bitevních letounů, když chtějí využít veškeré tažné síly svého stroje k co nejefektivnější změně polohy a úniku před pronásledovatelem.

„Byli jsme docela překvapeni tím, jak málo úsilí musejí vynaložit při pohybu křídel k tomu, aby vytvořily velmi přesný manévr,“ řekl.

Pokud řešíte, jak se zbavit vinných mušek, podívejte se na rady ve videu na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám