Hlavní obsah

Podařilo se natočit vzácného hlubinného tvora

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci z chicagského akvária Shedd natočili u mexického pobřeží hlístouna červenohřívého. Tuto hlubinnou rybu čas od času vyplaví moře, ale většinou se nejedná o živé exempláře. Ve státě Baja California byli spatřeni hned dva živí hlístouni, na kameru se podařilo zachytit jednoho z nich.

BEZ KOMENTÁŘE: U mexických břehů se objevil živý hlístoun

 
Článek

Video ukazuje hlístouna, který se dostal až ke břehu Kalifornského zálivu. Zaměstnanci akvária ho odtlačili zpět do hlubších vod, kde se ho podařilo i pod vodou natočit Timu Binderovi, viceprezidentovi sbírek a plánování v akváriu.

Záběry byly pořízeny už v březnu během výletu pro členy akvária, zveřejnění se ale dočkaly až toto pondělí.

Ryby podle Bindera plavaly v oblasti asi půl hodiny a snažily se neustále dostat na pláž. Jakmile se jim to podařilo, netrvalo to dlouho a pošly. Jedná se o ryby, které žijí v několikasetmetrové hloubce, proto když se dostanou do mělkých vod, většinou dlouho nepřežijí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hlístoun nalezený u ostrova Santa CatalinaVideo: Reuters

Hlístouni můžou dorůstat až 17 metrů, jedná se tak o nejdelší kostnatou rybou na světě. Tvorové spatření v Mexiku byli dlouzí asi 4,5 metru, o něco delší byl pak exemplář nalezený v říjnu loňského roku u kalifornského ostrova Santa Catalina. Asi 200kilovou mršinu muselo vytáhnout na břeh 15 lidí. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Na mexické pláži se objevila vzácná ryba

O hlístounech se toho moc neví, vzhledem k jeho přirozenému místu výskytu je lidé spatří jen málokdy. Dlouho byli proto předmětem legend a námořníci je kvůli délce označovali za mořské hady. V přirozeném prostředí je vědci natočili až v roce 2010 v Mexickém zálivu v hloubce 1500 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku se vynořila podivná hlubinná ryba

Podivně vypadající šestimetrová ryba vzbudila minulý pátek velké pozdvižení na pláži v Cabo San Lucas. Jednalo se o hlístouna červenohřívého, který obyčejně...

Výběr článků

Načítám