Hlavní obsah

Čínský kuřecí kalíšek se prodal za 716 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný malý „kuřecí kalíšek“ na víno z období čínské dynastie Ming se v úterý v aukci v Hongkongu prodal za 36,05 miliónu dolarů (716 miliónů korun). Jedná se o světový rekord za jakýkoliv čínský porcelánový výrobek. Na celém světě se ví jen o podobných 19 kusech tohoto šálku, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kuřecí kalíšek se vydražil za rekordních 716 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

Bílý kalíšek s malbou kohouta a slepice starajících se o kuřata byl vyroben v letech 1465 až 1487. Jeho kupcem se stal 50letý miliardář z Šanghaje Liou I-čchien. Bývalý taxikář Liou, který se stal později finančníkem, patří k nejbohatším lidem v Číně a také k vášnivým sběratelům umění.

Na celém světě je známá existence jen 19 „kuřecích kalíšků“, jaký se prodal v dnešní aukci, a pouze čtyři jsou v soukromých sbírkách. Vzhledem k vzácnosti vydraženého předmětu je velká pravděpodobnost, že jeho cena bude dále stoupat.

Dosavadní cenový rekord čínského porcelánu držela váza ve tvaru tykve z období Čchien-lung, která se v roce 2010 prodala za téměř 33 miliónů amerických dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám