Hlavní obsah

Parašutistu těsně minul padající meteorit

Novinky, zkr
Norsko

Norskému parašutistovi Andersovi Helstrupovi se povedlo při seskoku natočit neuvěřitelný okamžik, kdy těsně kolem něj ve vzduchu proletěl padající meteorit. Podle odborníků je to poprvé v historii, kdy se meteorit podařilo zachytit ve fázi letu zvané dark flight (temný let), uvedl server The New York Daily News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutistu ve vzduchu málem zasáhl padající meteoritVideo: Anders Helstrup/Dark Flight, Reuters

 
Článek

Helstrup spolu s dalšími parašutisty vyskočil z letadla nad oblastí Hedmark na jihovýchodě země. Při seskoku kolem něj proletěl meteorit rychlostí kolem 300 kilometrů v hodině. Průlet natočily dvě kamery, které měl parašutista na helmě.

“Měl jsem pocit, že tam něco bylo, ale nezaregistroval jsem, co se stalo,” uvedl pro norský server NRK Helstrup. Ani po zhlédnutí záznamů z kamer si nebyl jistý, zda se jednalo o meteorit. Proto záznam odnesl do Muzea dějin přírody v Oslu. Tamní odborníci zůstali v šoku.

Meteorit se nenašel

“Nemůže to být nic jiného. Má to typický tvar pro meteority - čerstvá lomová plocha na jedné straně, zatímco druhá strana je zaoblená,” uvedl geolog Hans Amundsen ze zmiňovaného ústavu. Podle něj je pravděpodobnost natočení meteoritu v temné letové fázi mnohem menší, než vyhrát loterii třikrát za sebou.

V temné fázi už nepadá meteorit pod určitým úhlem, ale řítí se přímo k zemi a na obloze již nezáří. Kdyby parašutistu zasáhl, následky by byly katastrofální. Vědci tvrdí, že meteorit byl součástí většího kusu kamene, který explodoval zhruba 20 kilometrů nad Helstrupem.

Přesto, že se tato velmi ojedinělá událost stala už v létě roku 2012, Helstrup videozáznam zveřejnil teprve tento čtvrtek. Dosud totiž meteorit, po kterém v dané oblasti od té doby pátrá, nenašel. Nyní se tedy obrátil o pomoc i na veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám