Hlavní obsah

Eiffelova věž na hodinu jako by zmizela. A nebyla sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamětihodnosti ve více než 150 zemích světa v sobotu večer podle časových pásem na hodinu zhasínaly v rámci celosvětové akce Hodina Země. Happening, který se pořádá každoročně od roku 2007, má obrátit pozornost na změnu klimatu a na šetření energií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hodina Země ve světěVideo: Reuters

 
Článek

Mezi 20:30 a 21:30 místního času se noříily do tmy budovy a pamětihodnosti ve více než 7000 městech ve 152 zemích planety, mnohde pohaslo i pouliční osvětlení. V ČR potemněl například Pražský hrad nebo Žižkovská věž.

Celá akce začala v roce 2007 v Sydney a i v sobotu večer místního času se zde jako první ponořily do temnoty slavná budova opery a most přes místní přístav. Posléze pohasl i nejvyšší, 118 pater vysoký mrakodrap v Hongkongu, a na hodinu se vypnulo osvětlení památek v indickém hlavním městě Dillí, včetně známé Brány Indie.

Na hodinu přestyl svítit i další známé památky jako Eiffelova věž v Paříži, Akropole v Aténách, moskevský Kreml, newyorský Empire State Building, socha Krista Spasitele nebo most Golden Gate v San Francisku. V Británii se akce zúčastnilo na deset miliónů lidí a řada památek jako parlament ve Westminsteru, Buckinghamský palác, Tower a zámky v Edinburghu a ve Windsoru.

Celá operace má lidem připomenout nezbytnost globální reakce na problémy životního prostředí, uvedla šéfka organizace Earth Hour v Austrálii Anna Roseová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám