Hlavní obsah

The New York Times opravil článek starý 161 let

Americký list The New York Times v úterý vydal opravu článku starého 161 let. Přiznal, že se v roce 1853 dopustil chyby ve jméně černocha, který se stal hrdinou snímku 12 let v řetězech. Snímek dostal letošního Oscara za nejlepší film.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Materiál publikovaný 20. ledna 1853 se jmenoval The Kidnapping Case (Případ únosu) a popsal příběh černocha Northupa, který se narodil jako svobodný muž na severu Spojených států. V roce 1841 byl ve Washingtonu unesen a prodán do otroctví do Luisiany. V článku se o něm hovořilo jako o Solomonu Northropovi, v titulku pak jméno bylo napsáno jako Northrup.

The New York Times vydal opravu po nedělním oscarovém galavečeru na základě twitterových příspěvků spisovatelky Rebecky Sklootové.

List při vydání opravy konstatoval, že původní článek je považován za „dosud nejucelenější a nejpravdivější publikovaný příběh“. Agentura Reuters napsala, že The New York Times je znám úzkostlivou snahou o přesnost, kvůli níž neváhá vydávat opravy.

Film 12 let v řetězech se stal vůbec prvním snímkem černošského režiséra s nejvýznamnějším oscarovým vavřínem. Brit Steve McQueen v něm vylíčil osudy původně svobodného černocha Solomona Northupa, který prožil 12 let v otroctví na americkém Jihu. Do souboje o Oscary film vstupoval s devíti nominacemi a nakonec v zisk ceny proměnil tři z nich – připsal si také Oscara za nejlepší scénář podle předlohy a pro herečku ve vedlejší roli.

Northup se narodil jako syn osvobozeného otroka v New Yorku roku 1808. Svůj příběh popsal v knize v roce 1853 a angažoval se v mnoha podobných případech. Jeho únosci se po zdlouhavých soudních jednáních trestu vyhnuli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám