Hlavní obsah

Trosečník, který měl strávit 13 měsíců blouděním na moři, se vrátil domů

Salvadorský trosečník, jehož příběh po 13 měsících údajně strávených ve člunu na moři zaujal celý svět, se v úterý pozdě večer vrátil domů. Před zraky stovky novinářů světových médií přistál muž, jehož uneslo moře tisíce kilometrů od rodné země, na letišti v salvadorské metropoli. Setkal se s matkou, která jej považovala za mrtvého, a s dcerou, která si jej nepamatovala, napsala ve středu agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosečník se konečně vrátil domůVideo: Reuters

 
Článek

Sedmatřicetiletý José Salvador Alvarenga přijel do budovy letiště na kolečkovém křesle, na nějž je odkázán v důsledku dlouhodobého vyčerpání organismu. Přivítal jej salvadorský ministr zahraničí Jaime Miranda, který chtěl zprostředkovat novinářům kontakt s patrně nejznámějším občanem své země. Když však Alvarengovi předal mikrofon, aby se vyjádřil k návratu do rodné vlasti, trosečník chvíli mlčky marně hledal slova a pak se s hlavou v dlaních rozplakal.

Alvarenga tvrdí, že v prosinci 2012 vyplul z Mexika se svým kolegou na moře chytat žraloky. Místo jednodenní výpravy ale strávil na vlnách nedobrovolně více než rok, během nějž se prý živil syrovými rybami, želvami a ptáky. Předminulý týden ho moře vyplavilo na atol Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů. Alvarenga pochází ze salvadorského Ahuachapánu, dlouhá léta však pracoval v Mexiku jako rybář.

Na letišti na něj čekala řada příbuzných. Rodiče, kteří jej pokládali za mrtvého, či čtrnáctiletá dcera, která jej viděla naposledy jako nemluvně. Alvarenga se totiž tehdy odstěhoval do Mexika za prací.

„Jsem tak šťastná, když vím, že je naživu a že se vrátil. Chci ho obejmout,“ řekla AP jeho teta Emma Alvarengová, která musela na svého synovce čekat mimo letištní VIP salónek, kam se již nevešla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám